Krtice vam prave veliku štetu u bašti: Uz pomoć ovog trika trajno ćete ih “odseliti” dvorišta

Čest problem koji se može pojaviti u vrtovima je prisutnost madeža, koje može biti prilično teško ukloniti. Ova stvorenja stvaraju podzemne tunele i, nažalost, imaju tendenciju grickati korijenje zasađene vegetacije, što dovodi do njihovog propadanja.

Kada je riječ o uklanjanju krtica iz vašeg vrta biološkim metodama, budite spremni na strpljenje jer može biti prilično zahtjevan zadatak uspješno ukloniti ta stvorenja iz njihovog ustaljenog staništa.

Za početak, početna radnja je pronaći aktivne madeže i stati na njih. Umetnite crijevo u najveću krtičnjak i pustite da voda teče otprilike trideset minuta. Budite uvjereni, nema razloga za brigu da će se krtica utopiti jer posjeduje izvrsne plivačke sposobnosti. Međutim, to će uzrokovati da krtica napusti potopljeni “hodnik”. Optimalno vrijeme za pronalazak aktivnih madeža je između 5 i 10 sati.

Ako se složenost ovog pristupa čini neodoljivom, alternativna opcija je upotrijebiti ricinusovo ulje, koje ima miris koji je madežima krajnje odvratan. Jednostavno pomiješajte 3 žlice ricinusovog ulja s jednom litrom vode i rasporedite po krtičnjaku koji trenutno koristite. Osim toga, madeži pokazuju intenzivnu odbojnost prema mirisu limuna. Da biste to iskoristili, namažite komad tkanine ili pamuka sokom od limuna i umetnite ga u krtičnjak.

Za one koji imaju živahne kućne ljubimce koji lutaju po vrtu, prisutnost krtica vjerojatno nije zabrinjavajuća. Međutim, ako to nije slučaj, ključno je razumjeti da madeže odvraćaju mirisi mačaka i pasa. Jednostavno raspršite i pospite mačji izmet po krtičnjaku kako biste ih učinkovito otjerali.

Cimet je vrlo djelotvoran iritantan za madeže, jer oni imaju intenzivnu averziju prema njemu. Mljevena ljuta paprika i papar također se mogu koristiti za “otprašivanje” krtičnjaka i njihovo odvraćanje. Osim toga, jak miris češnjaka jako smeta krtičnjacima, zbog čega je korisno posipati nekoliko češnja oko krtičnjaka.

Večernji list predlaže dodatnu učinkovitu i organsku metodu za odvraćanje krtica od prodora u vaš vrt: bazgu. Da biste napravili otopinu, skupite i cvjetove i listove biljke bazge i stavite ih u kantu. Dodajte vodu u kantu i ostavite smjesu da se strmi nekoliko dana. Nakon što je proces namakanja završen, procijedite tekućinu i razrijedite je s dodatnih pet litara vode. Na kraju okolicu oko krtičnjaka izdašno zalijte pripravkom od bazge.