OVO IME JE MUSLIMANSKO, A RODITELJI U SRBIJI GA DAJU ĆERKAMA REDOVNO! Misle da je STARO SRPSKO, ali su u ZABLUDI!

Postoje oni koji imaju bake s istim imenom, pa ga odluče prenijeti svojim kćerima, često nesvjesni drevnog porijekla imena i njegovog lijepog značenja.

Onomastika, stručno područje unutar lingvistike, bavi se proučavanjem osobnih imena, uključujući vlastita imena, prezimena i nadimke, s fokusom na njihovo podrijetlo i značenje. Ova grana lingvistike ne samo da istražuje jezik, već također istražuje šire značenje riječi.

Kako imena koja se mogu univerzalno razumjeti i lako izgovoriti u različitim jezicima i kulturama postaju sve prisutnija u današnjem svijetu, roditelji se često odlučuju za kratka i jednostavna imena za svoju djecu, a pritom osiguravaju da imaju snažan i privlačan zvuk u slučaju da njihovi mališani postignu slava ili isticanje na bilo kojem polju kasnije u životu.

U Srbiji postoji tradicija povremenog “rotiranja” imena, gdje roditelji kolektivno daju određena imena svojoj djeci u određenom vremenskom periodu. Međutim, još uvijek postoji nekoliko bezvremenskih imena koja i dalje traju. Uz tradicionalna srpska imena, postoje i imena arapskog porijekla koja se često miješaju sa starim srpskim imenima, a jedno od njih je Sara.

Razni pisani izvori pokazuju da je hebrejsko ime Sara (Sarai) povezano s biblijskim likom, točnije Abrahamovom ženom i polubratom. Ova znamenita ličnost, u nevjerojatnoj dobi od devedeset godina, svom je mužu i polubratu rodila sina Isaaca. Ti su događaji dokumentirani u knjizi “Postajanje”.

Nasuprot tome, sveta muslimanska knjiga poznata kao Kuran također spominje ovo omiljeno žensko ime, prikazujući Saru kao cijenjenu vođu i plemkinju koja se smatra poštovanom “majkom” židovskog naroda; u svom izvornom obliku, njeno ime je napisano kao Saray, Sharaj ili Śāray.

Iako se mnogi roditelji ne trude istražiti značenje imena koja biraju za svoju novorođenčad, važno je, osobito u današnje vrijeme masovnih medija i lakog pristupa informacijama putem interneta, da odvoje vrijeme i istraže povijesnu povijest , kulturno i simboličko značenje imena prije donošenja odluke koja se temelji isključivo na njegovoj estetskoj privlačnosti.

Ime Sara, izvedeno od Saraj ili Sarah na hebrejskom, ima duboko značenje koje obuhvaća osobine dominacije, važnosti, vladanja i upravljanja. Povezuje se sa ženom visokog društvenog položaja, princezom, guvernantom, biblijskom osobom, Božjim izaslanikom, božicom i samom svetošću.

Hebrejski prijevod ženskog imena Sara (Sarai) označava ženu koja utjelovljuje sreću, kreposnu radost i sjaj. Opisuju je kao osobu ugodnu za gledanje, predodređenu da donese svjetlo, toplinu i ljepotu cijelom svijetu.

U carstvu imena koja se daju novorođenim djevojčicama, ime Sara stalno se nalazi među deset najboljih izbora za žensku djecu u proteklom desetljeću i pol.

Povijesno podrijetlo imena Sara i dalje je obavijeno velom tajne, s malo dostupnih informacija o burnoj prošlosti.

Tijekom ere nacizma, Adolf Hitler propagirao je svoje zabludno vjerovanje u posjedovanje “plave krvi” i svoju ambiciju da uspostavi “arijsku rasu”, što je rezultiralo sustavnim progonom Židova, Roma i drugih marginaliziranih etničkih skupina. Kao sredstvo identifikacije i olakšavanja njihovog nesretnog pogubljenja, pojedincima su dodijeljena posebna imena koja označavaju njihovu nacionalnu pripadnost.

Posljedično, svi muškarci židovskog podrijetla morali su usvojiti dodatno ime “Izrael”, uz svoje ime i prezime. Slično tome, Židovke su bile obvezne uključiti ime “Sara” u svoje ime i prezime.

U Njemačkoj i Austriji značajan broj žena još uvijek nosi ime Sara kao osobno ili srednje ime. Ovo služi kao dirljiv podsjetnik, i starijoj i mlađoj generaciji, na doba koje ostaje u sjećanju. To je podsjetnik koji se ne smije izbrisati jer predstavlja izazovnu prošlost i ogromnu patnju koju su podnijeli ljudi koji su postali žrtve hirova zavedenog vođe. Ovaj vođa imao je iskrivljene poglede na svijet, kategorizirajući pojedince na temelju rase i etničke pripadnosti, a ne njihove prave vrijednosti, integriteta, vrlina i karaktera. Ova sjećanja, iako bolna, moraju se sačuvati kao svjedočanstvo o posljedicama takvih pogrešnih uvjerenja i ambicija.

Jeste li bili svjesni ove činjenice?

U različitim zemljama diljem svijeta određena su imena zapravo zabranjena zakonom zbog fenomena u kojem su mnogi roditelji postali pretjerano pod utjecajem suvremene mode. Posljedično, potomcima su počeli davati imena inspirirana animiranim likovima, metal ili rock bendovima, ili jednostavno ostaju nesvjesni autentičnog značaja imena. Kao rezultat toga, oni nenamjerno podvrgavaju svoje potomke pogrdnim ili uvredljivim imenima.
Ime Sara potječe iz riječi sarai, označavajući kvalitete poput kraljevske obitelji, vodstva i visokog statusa. Na arapskom, Sara nosi divnu konotaciju da je donositeljica sreće, odišući vedrinom i radošću svima koji je vide.

Ime Sara steklo je ogromnu popularnost u različitim varijacijama, podjednako rezonirajući među kršćanima i muslimanima. Posljednjih godina stalno se nalazi među 10 najboljih imena koja se daju djevojčicama u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji. Nije neuobičajeno da pojedinci svoje kćeri nazovu po vlastitoj baki po imenu Sara, nesvjesni drevnih korijena imena i njegovog dubokog značaja.