Šporeti i ostalo, pogledajte samo gde suše suđe: Ovo je kuhinja Bilje Jeftić i Ace Ilića (foto)

Biljana Jevtić i Ace Ilić, talentirani glazbeni duo, televizijskim su ekipama u više navrata ljubazno omogućili pristup svojoj udobnoj i primamljivoj obiteljskoj rezidenciji. Ovo je omogućilo ekskluzivan uvid u njihova izvanredna ulaganja i besprijekoran stil dok ukrašavaju svoje dvokatno prebivalište raskošnim detaljima. Sofisticirano stubište ukrašeno složeno dizajniranim namještajem služi kao razdjelnik između spavaćih soba i dnevnog boravka i blagovaonice. No, kuhinjski dio ljupkog doma Biljane i Ace ostao je skriven i netaknut, izmičući znatiželjnim pogledima šire javnosti.

Zahvaljujući njihovu nasljedniku studentu prava Ivanu, pažnja strastvenih suputnika na putu glazbenog para neočekivano je skrenuta u kut. Unatoč svojoj maloj veličini, kuhinja je savršeno prilagođena tročlanoj obitelji, što upućuje na mogućnost da u njoj borave dva vješta kuhara. Bilja se bavi osnovnim pripremama, dok Aca uživa u spravljanju raznih ukusnih jela, ističući važnost unošenja niza začina uz uobičajenu sol i papar. Kuhinja prikazuje utjecaj španjolske arhitektonske estetike, sa živopisnim žutim akcentima koji se neprimjetno stapaju s netaknuto bijelim pločicama i elegantnim sivim radnim pločama kako bi stvorili živahan i dinamičan kulinarski prostor.

Srdačnim melodijama srpska folk pjevačica Biljana Jevtić osvojila je publiku i osvojila je naklonost. Njen repertoar uključuje popularne pjesme poput “Evo ti srca na dlanu”, “Krelet da je oj život”, “Opasna je igra ta” i “Suzo jedina”. Rođena 17. listopada 1959. u selu Grejač između Aleksinca i Niša, Biljana živi u Beogradu i bavi se glazbom od ranih osamdesetih godina prošlog stoljeća. U sretnom je braku s pjevačem Aleksandrom Acom Ilićem, a zajedno imaju sina Ivana. Biljanin samostalni put započeo je u Kulturno-umetničkom društvu Niš, gde je svoj talenat pokazala izvođenjem pesme „Anica ovče čuvala“ na cenjenom takmičenju „Prvi glas Srbije“.

Svojim izuzetnim talentom osvojila je srca gledatelja i Radmile Todorović Babić, koja je Biljanu pozvala da dođe u Beograd i snimi svoj album prvijenac. Godine 1983. Biljana je izdala svoj prvi album “Biće bolje” i krenula na značajan put u svojoj karijeri. Od samog početka uspjela je impresionirati i kritiku i publiku te izdati još ukupno deset albuma, među kojima su najuspješniji “Evo ti srce na dlanu” i “Krelet da je ovaj život”. Krasila je pozornice renomiranih glazbenih festivala kao što su “MESAM”, “Hit parada”, “Moravski biseri”, “Lira”, “Grand” i mnogi drugi. Zajedno sa suprugom Aceom Ilitchem krenula je na svjetsku turneju, putujući od Australije do Sjedinjenih Država. Općenito se smatra jednom od najboljih folk pjevačica svog doba.

Biljana Jevtić, rođena 1959. godine u toplom selu na Nišavi, imala je živopisno djetinjstvo odrastajući u brojnoj obitelji. U njihovoj udobnoj dvosobnoj kući Biljana je živjela s roditeljima, sestrom, djedom i bakom, stricem i drugom starijom rodbinom. Unatoč zahtjevnim poslovima koje sa sobom nosi seoski život, Biljana se djetinjstva prisjeća kao nevjerojatno slikovitog vremena. Dani su joj se sastojali od pohađanja škole ujutro i pomaganja roditeljima u kućanskim poslovima ili sudjelovanja u terenskoj nastavi popodne. Tijekom ljeta otac bi je nježno povukao za kosu u cik zore, označavajući početak dana i potičući je da ga maksimalno iskoristi. Zanimljivo, Biljana je bez muke pronalazila vrijeme i za učenje i za uživanje u društvu svojih vršnjaka. Osobito su je zadivili živahni subotnji plesovi koji su se održavali u Grayachu.

Ova prilika nudi jedinstvenu priliku za sve pojedince da se opuste i uživaju u trenutku. Ipak, zbog očeve krutosti i privrženosti tradiciji, mlade su djevojke uvijek pratile majke. Tijekom školovanja u osnovnoj školi postigla je izuzetne školske rezultate, a potom je upisana u prestižnu nišku Srednju elektrotehničku školu. U početku je prve dvije godine svakodnevno putovala iz Grejača u Niš autobusom, ali je na kraju odlučila da živi kod tete. U to je vrijeme krenula na svoj pjevački put u kulturnim i umjetničkim krugovima. Surađujući s članovima KUD-a, pružila joj se prilika da svoje iznimne talente pokaže diljem cijele bivše Jugoslavije.