BRAT ME UDAO S 13 GODINA ZA PIJANICU I ZAGORČAO MI ŽIVOT: Bosanku je muž tukao, a ona ga trpela iz NAJČUDNIJEG razloga

Baka Munira, porijeklom iz ruralnog sela u Bosni, trenutno prolazi kroz tegobe životnih iskušenja i nevolja. Tijek njezina života diktiraju vanjske sile, ostavljajući je bez djelovanja ili autonomije.

Zbog mnoštva razloga, a jedan od njih je i podrška koju je dobivala od svoje svekrve, odlučila je izdržati nepovoljne bračne uvjete.

Uprkos brojnim nedaćama kroz život, neumornom radu do iznemoglosti, te dubokoj tuzi i suzama, Munira, danas u svojim osamdesetim godinama, hrabro se odlučila da svoju priču podijeli sa Bosanskom Seharom.

Suočena sa surovom istinom starenja i samoće, ova starica, prepuna bogatstva mudrosti i životnih iskustava, suočava se sa svojom stvarnošću. Unatoč oskudnosti njezine mirovine, ona graciozno izgovara: “Neka izdrži i održi me još dugo.”

Muniru, majku četvero djece, kći u Danskoj posjećuje svake tri godine, dok drugu kćer koja živi u Americi posjećuje rjeđe.

Nana Munira je iz sela Osata, dok je njen suprug porijeklom iz Žepe. Njihovi su se putovi spojili na svečanom skupu smještenom na jednakoj udaljenosti između njihovih rezidencija.

Sa nepunih 13 godina, dok je još bio 6. razred, Munirin brat stupio je u brak s jednim gospodinom.

S nepunih 13 godina našla sam se u nesvakidašnjoj situaciji – rođeni brat mi je postao muž. Munira, koja je tada bila vrlo mlada, prisustvovala je skupu zajedno sa svojim bratom i djeverom. Upravo tijekom tog događaja njezin brat i budući svekar konzumirali su alkohol, što je dovelo do sudbonosne odluke. Unatoč njezinim godinama i nevinosti, Munirin brat je odlučio spojiti je s njezinim sadašnjim suprugom, učvrstivši tako brak koji je započeo u djetinjstvu.

Tijekom sastanka s mužem izrazila sam potrebu da se posavjetujem s majkom prije nego što donesem odluku da se udam za njega.

Nakon što se udala i preselila u muževljevo selo, kružile su glasine da je njen muž sa sobom donio misteriozno dijete neke vrste.

Pojam braka bio mi je potpuno stran i nisam imao interesa učiti o tome. Međutim, moj brat preuzeo je na sebe ulogu više sile i proglasio se mojim najvećim autoritetom, odlučivši me oženiti kad sam imala samo 13 godina.

Dok je išla do svoje majke, suze su joj tekle niz lice.

Svekar i svekrva su je nakon udaje srdačno zagrlili i s velikim entuzijazmom primili u svoju obitelj.

Po dolasku kod svekrve, srdačno me zagrlila čvrstim zagrljajem i obasula nježnim poljupcima.

Pretjerana konzumacija alkohola njezina supruga izazvala je značajne probleme u njihovom odnosu.

Bila sam u braku s osobom koju muči alkoholizam, zahvaljujući mom bratu. Njegov jedini fokus bio je na konzumiranju alkohola, a njegova ovisnost o njemu bila je teška. Tragično, njegov je život na kraju podlegao razornim učincima ove ovisnosti.

Unatoč poteškoćama s mužem, odlučila sam ostati u vezi zbog ljubavi i podrške koju sam dobivala od svekra i svekrve. Posebno je utjecala prisutnost moje svekrve koja je pomagala u brizi oko naše djece. Iako sam trpjela zlostavljanje od strane supruga, nepokolebljiva podrška moje svekrve natjerala me da ostanem.

Unatoč izazovima teške prošlosti i neizbježnim preprekama koje sa sobom nosi starenje, baka Munira hrabro ustraje, noseći teret svojih životnih odluka.

Nikakve promjene nisu potrebne.

Kod upale bubrega (pijelonefritisa) ključno je potražiti savjet liječnika za točnu dijagnozu i pravilno liječenje. Tipičan pristup liječenju upale bubrega uključuje primjenu antibiotika za iskorijenjivanje bakterijske infekcije. Osim toga, neophodno je održavati dovoljan unos tekućine kako bi se olakšalo uklanjanje bakterija putem mokrenja.

Uključivanje odgovarajućeg odmora i održavanje hranjive prehrane također su sastavni aspekti plana liječenja. U nastavku je nekoliko prirodnih pristupa koji mogu nadopuniti liječenje upale bubrega:

Za ublažavanje nelagode i pospješivanje opuštanja mišića preporučuje se stavljanje toplih obloga ili korištenje termofora na zahvaćeno područje. Osim toga, uključivanje biljnih čajeva poput koprive, peršina ili brusnice u vašu rutinu može imati diuretski učinak, pomažući u eliminaciji bakterija iz mokraćnog sustava. Međutim, ključno je potražiti savjet liječnika prije uvođenja bilo kakvih biljnih dodataka prehrani.
Oporavak od upale bubrega može se olakšati pridržavanjem dobro zaokružene prehrane koja uključuje obilje voća, povrća, cjelovitih žitarica i hranjivih proteina. Važno je izbjegavati pretjeranu konzumaciju slane, začinjene i prerađene hrane.
Oporavak: Dopuštanje tijelu da se odmori i suzdržavanje od pretjeranog fizičkog napora ključno je za oporavak od upale. Hidratacija: neophodno je održavati dovoljan unos tekućine kako bi se olakšalo uklanjanje bakterija iz mokraćnog sustava. Opća smjernica je konzumiranje najmanje osam čaša vode dnevno, osim ako zdravstveni djelatnik ne savjetuje drugačije.

I dalje je ključno naglasiti da je savjetovanje s liječnikom ključno za određivanje najučinkovitijeg liječenja upale bubrega, a ovi prijedlozi služe kao vrijedna dopuna osnovnom liječenju.