DVOSTRUKI prinos krompira: Obavezno ga dodajte u zemlju prije sadnje!

Prije nego što posadite krumpir, svakako pripremite ovo jednostavno gnojivo. Jamčit će snažan rast i obilnu žetvu.
Ulaganje od samo nekoliko minuta daje vrlo povoljne rezultate. Pospješite rast vašeg krumpira gnojivom bogatim hranjivim tvarima.
Na kraju članka dostupan je video koji prikazuje cijeli postupak. Započnite gnojidbom pepelom i nastavite sa sadnjom krumpira.
Procijedite smjesu pomoću gustog cjedila i pomiješajte s dodatnom litrom svježe vode. Prije sadnje krumpira pomiješajte šalicu gnojiva s 3 litre vode i ulijte otopinu u rupu.
Na kraju članka dostupan je video koji prikazuje cijeli postupak. Započnite gnojidbom pepelom i nastavite sa sadnjom krumpira.
Proljetni radovi već su započeli za brojne vrtlare, a neki su već krenuli u sjetvu i sadnju. Vrijeme sadnje varira ovisno o jedinstvenim klimatskim uvjetima specifičnim za svaku regiju.

U ovoj prezentaciji podijelit ću učinkovitu metodu uzgoja krumpira. Uz sve veće cijene gnojiva u supermarketima i sve veći interes za organsku poljoprivredu među vrtlarima, prirodna gnojiva su postala popularna.
Bez sumnje, drveni pepeo je jedna od tvari koje spadaju u ovu kategoriju. Osim toga, biljni pepeo služi kao vrijedan resurs za sadnju krumpira zbog svoje visoke razine korisnosti.
Krumpir ima visoku stopu apsorpcije širokog spektra minerala i organskih spojeva, posebice kalija i kalcija. Ovaj sastav bogat hranjivim tvarima ne samo da hrani biljke, već služi i kao zaštitni štit.
Korištenjem ovog proizvoda može se poboljšati cjelokupno zdravlje i otpornost biljaka, što rezultira potencijalnim povećanjem prinosa do 15%. Dodatno, prisutnost pepela u tlu pridonijet će razvoju krumpira s višim sadržajem škroba, što u konačnici dovodi do aromatičnijeg okusa koji se s vremenom pojačava.
Uzgoj krumpira predstavlja veliki izazov jer je potrebno osigurati dovoljno hranjivih tvari za optimalan rast tijekom nadolazeće sezone. Sočni su gomolji vrlo privlačni za mnoštvo štetnika i osjetljivi na razne bolesti.
Prije sadnje gomolja preporuča se nanošenje pepela biljaka. Na svaku vreću od 25 kg krumpira treba koristiti dozu od 1 kg biljnog pepela.
Kada je riječ o dijeljenju veće stabljike na manje segmente, brza i učinkovita metoda za dezinfekciju i ubrzani oporavak uključuje posipanje pepelom po rezu. Ova tehnika se obično koristi za očuvanje sadnog materijala.
Ispravno izvođenje zadatka rezanja krumpira zahtijeva pažljiv dodir. Od iznimne je važnosti marljivo pratiti pH razine tla dok koristite pepeo.
S obzirom na to da pepeo ima alkalna svojstva, pokazao se kao prikladan izbor za tla sklona kiselosti. Međutim, treba biti oprezan pri korištenju pepela na tlu neutralnog ili alkalnog sastava.
Isključivo koristiti pepeo dobiven izgaranjem drva. Prije nanošenja pepela u iskopani rov dopušteno je ugraditi stajnjak.
Sada je savršena prilika da ispravite situaciju ako ste zanemarili unošenje gnojiva tijekom obrade. Nanesite fini sloj gnojiva i pokrijte cijelo područje zemljom, pazite da uključite i pepeo.
Kako bi se spriječilo spaljivanje gomolja krumpira, ključno je izbjegavati izravan kontakt sa stajnjakom nakon sjetve. Posljedično, kada se unosi stajski gnoj i pepeo tijekom sadnje krumpira, bitno je iskopati dovoljno dubok rov koji omogućava da se gnoj i pepeo pokriju zemljom.
Unatoč tome, i kompost i pepeo nude brojne prednosti kada se koriste u vrtlarstvu. Ostaje pitanje: kako nanositi pepeo?
Za svaki četvorni metar preporuča se koristiti 100-150 grama pepela. U slučaju male površine za sadnju krumpira, možete pomiješati 30 grama biljnog pepela sa zemljom i pažljivo staviti u jamu za sadnju.
Prije sadnje ključno je procijeniti pH tla, kao što je prethodno navedeno. Nakon što ste pepeo izlili u gredicu s krumpirom, jednostavno dodajte tanak sloj zemlje da ga prekrijete.
Slijedeći ovu metodu, gomolji će dobiti sve bitne hranjive tvari koje su im potrebne, a istovremeno će izbjeći bilo kakvu moguću štetu. Istodobno, pepeo djeluje kao zaštita, osiguravajući da gomolj zadrži svoja korisna svojstva.
Krumpir se sada može postaviti na željeni razmak. Evo nekoliko konačnih prijedloga.
Iako postoje mnoge prednosti korištenja pepela, važno je napomenuti da postoje određene okolnosti u kojima može imati negativan učinak na krumpir. Savjetuje se izbjegavati korištenje pepela istovremeno s gnojivima bogatim dušikom jer to može dovesti do reakcije i gubitka ovog bitnog hranjiva.
Važne točke koje treba imati na umu: Velike količine pepela mogu uzrokovati štetu usjevima spaljivanjem. Suzdržite se od korištenja pepela na tlu koje pokazuje pH iznad 7.
Korištenje isključivo drvenog pepela, posebno iz vrbe i breze, koji sadrže visoke razine minerala i drugih spojeva, ključno je. Primjena pepela može se učinkovito suprotstaviti utjecaju pesticida kada se koristi zajedno ili unutar bliskih vremenskih okvira.
Nakon što ste dovršili potrebne korake za pripremu jame ili korita za presađivanje, uključujući punjenje mješavinom stajnjaka i pepela, dodavanje zemlje i postavljanje gomolja, posljednji korak je prekrivanje područja slojem zemlje i osiguravanje da je površina ravna. Važno je napomenuti da temperatura tla tijekom sadnje ne smije pasti ispod 6-8°C.
Slijedeći ovu metodu, biljke će napredovati i cvjetati na snažan način. Kada temperatura padne na -1 do -2°C, stabljike i lišće će neizbježno podleći smrzavanju.
Gomolji najbolje uspijevaju na temperaturi od 17-20°C, jer su to idealni uvjeti za njihov rast. Međutim, kada temperature porastu iznad tog raspona, razvoj i širenje gomolja potpuno se zaustavlja.
Za optimalan rast preporuča se koristiti lakša tla koja su propusna, rahla i sadrže dovoljno minerala i organske tvari. Krumpir ima sposobnost da uspijeva u tlu s kiselijim reakcijama, idealno s pH rasponom od 5,4-6,5.