Hrani mozak i čuva pamćenje, JEDITE JE JEDNOM SEDMIČNO – NAJBOLJA NAMIRNICA PROTIV DEMENCIJE, MNOGI JE RIJETKO KAD JEDU!

Bez sumnje, ljudski mozak je najvažniji organ koji nadzire svaku ključnu funkciju i operaciju unutar tijela. Očuvanje i održavanje vlastite opće dobrobiti imperativ je kako bi se osiguralo optimalno pamćenje, vitalna komponenta za svakodnevnu egzistenciju i učinkovitost.

Važnost redovitog nabavljanja svježih pjesama ili molitava kao sredstva za očuvanje sjećanja ističe Vladeta Jerotić, renomirani učenjak podrijetlom iz Srbije. Ova uobičajena praksa potiče stalnu kognitivnu stimulaciju i stjecanje novih sposobnosti, a oboje je ključno za održavanje mentalne oštrine tijekom godina. Ipak, uz kognitivne vježbe, uloga prehrane u osiguravanju optimalne funkcije mozga ne može se precijeniti.

Opsežno su dokazane kognitivne prednosti i neuroprotektivni učinci omega-3 masnih kiselina, kojih ima u izobilju u masnoj ribi poput lososa, skuše, tune i haringe. Ove esencijalne hranjive tvari igraju vitalnu ulogu u očuvanju integriteta staničnih membrana i promicanju optimalne funkcije mozga. Poboljšanjem sinaptičkih veza i olakšavanjem komunikacije među neuronima pridonose poboljšanju kognitivnih sposobnosti i smanjenoj osjetljivosti na neurodegenerativne poremećaje poput demencije.

Na sintezu neurotransmitera, ključnih za regulaciju raspoloženja i kognitivne funkcije, značajno utječu omega-3 masne kiseline. Uključivanje ovih esencijalnih hranjivih tvari u vašu prehranu može poboljšati cirkulaciju mozga, osiguravajući dostatnu dostavu kisika i hranjivih tvari i u konačnici podupirući optimalnu rad mozga.

Uključivanje masne ribe poput lososa u vašu tjednu prehranu može imati dubok učinak na zdravlje vašeg mozga i tijela. Studije su pokazale da redovita konzumacija omega-3 masnih kiselina može smanjiti rizik od tjeskobe, depresije i povezanih simptoma, a također smanjuje šanse za razvoj demencije. Stoga uključivanje ove hranjive namirnice u vaše obroke može pružiti značajne prednosti za vaše cjelokupno blagostanje.

Pridržavajući se preporuka Vlade Jerotića za stalnu edukaciju i aktivan intelektualni život uz zaokruženu prehranu koja uključuje omega-3 masne kiseline, možemo sačuvati svoju kognitivnu oštrinu i održati optimalnu funkciju mozga u godinama koje dolaze. Naš primarni fokus trebao bi biti na njegovanju hranjive prehrane i usvajanju načina života koji promiče i zdravlje mozga i cjelokupnu fizičku dobrobit.