IMATE LI OVE CRVENE TAČKICE NA TIJELU? To nisu popucali kapilari, EVO O ČEMU SE ZAISTA RADI

Angiomi, koji se obično nazivaju crvenim izbočinama, česta su pojava na tijelima ljudi. Međutim, pojedinci često zanemaruju značaj ovih izbočina i predstavljaju li ikakav rizik. Najčešći tip angioma je madež koji se manifestira kao mala izbočina na koži. Dok ovi angiomi obično pokazuju crvenu nijansu, mogu se također pojaviti u nijansama plave, crne ili njihovoj kombinaciji. Kako starimo, broj angioma raste, osobito nakon 40. godine života. Iako se angiomi mogu pojaviti na bilo kojem dijelu tijela, najčešće se razvijaju na trupu.

Općenito, nema potrebe za uzbunom kada otkrijete ova izdignuta područja na svojoj koži. Obično ne predstavljaju prijetnju i ne zahtijevaju nikakav oblik intervencije osim ako nema krvarenja ili promjene. Čuveni “angioma trešnje” jedna je varijanta ovih izraslina, iako nije jedini tip.

Tip koji se često pojavljuje poznat kao “paukov angiom” pokazuje crvenu promjenu kože, koju karakteriziraju krakovi nalik onima pauka, s živahnijim i kružnijim središtem. Iako se paučasti angiomi mogu manifestirati u bilo kojoj fazi života, oni su češći kod žena, osobito tijekom razdoblja pojačane aktivnosti estrogena, kao što je trudnoća. Osim toga, mogu poslužiti kao pokazatelj disfunkcije jetre.

Tipično, angiomi su benigni i ne zahtijevaju vađenje. Ipak, pojedinci se mogu odlučiti za njihovo uklanjanje zbog estetskih razloga. Postoji više tehnika za iskorjenjivanje angioma, kao što je uklanjanje laserom, liječenje radiovalovima i kirurška ekscizija.

Uništavanje angioma postiže se korištenjem intenzivnog svjetla u laserskom uklanjanju, koje ciljano cilja krvne žile, a da ne oštećuje okolno tkivo. Ovaj je pristup poznat po svojoj brzini, minimalnoj nelagodi i sposobnosti da za sobom ne ostavlja vidljive ožiljke. Radio valovi, s druge strane, koriste visokofrekventne valove za precizno uklanjanje angioma, slijedeći proces sličan laserskom uklanjanju. U slučajevima kada su angiomi veći ili se nalaze dublje u koži, može biti potrebno kirurško uklanjanje, često popraćeno primjenom lokalne anestezije.

Iako su angiomi općenito benigni, ključno je pažljivo pratiti sve promjene na koži i potražiti savjet dermatologa ako primijetite bilo kakve promjene ili osjetite simptome poput krvarenja. Dermatolog posjeduje stručnost za procjenu angioma i pružanje odgovarajućih mogućnosti liječenja ako se smatra potrebnim.

Ukratko, prisutnost crvenih kvržica, koje se također nazivaju angiomi, na tijelu obično je benigna i ne zahtijeva intervenciju osim ako nema značajnih promjena. Iako se te izbočine obično pojavljuju na torzu i postaju sve češće kako osoba stari, postoje različiti pristupi za njihovo uklanjanje u kozmetičke svrhe. Dosljedne procjene kože i razgovori s dermatologom mogu pridonijeti očuvanju dobrobiti kože i osjećaja mira.