PRLJAV I NEUREDAN STAN GOVORI O VAŠIM PSIHIČKIM SMETNJAMA: Psiholozi Otkrivaju Šta Nije U Redu Ako Ove Stvari Ne Sređujete Dugo

Neki pojedinci posjeduju intenzivnu čežnju za organizacijom i urednošću unutar svog životnog okruženja, često ih se naziva kontrol freakovima. Suprotno tome, postoje oni koji imaju opušteniji pristup i upuštaju se u čišćenje samo kada to postane prijeko potrebno. Bez obzira kojoj skupini pripadate, vrlo je vjerojatno da ti pojedinci izazivaju iritaciju u vama, zbog čega ćete se osjećati prisiljenim kritizirati ih kad god ne ispune vaša očekivanja.

Iznenađujuće, psiholozi su uspostavili vezu između određenih aspekata vaše osobnosti i stanja u kojem živite. Istina je – oni tvrde da način na koji održavate svoj životni prostor može otkriti obilje informacija o vama. Ako posjedujete skrivene smeće i raščupane kante za smeće, a ipak uspijevate stvoriti početni dojam urednosti, to znači da vam je prioritet projiciranje povoljne slike prema drugima, često nauštrb otkrivanja sebe. Ove osobe pridaju veliki značaj održavanju pozitivne percepcije, čak i ako to zahtijeva pribjegavanje samozavaravanju i iluzijama. Osim toga, psiholozi tvrde da obilje poderanih i oštećenih predmeta u domu označava nesposobnost učinkovitog suočavanja s osobnim izazovima.

Kada je nečiji životni prostor ispunjen slomljenim predmetima, to označava nemogućnost rješavanja osobnih problema bez vanjske pomoći. Ove osobe često ovise o intervenciji ili podršci drugih, krećući se kroz život bez određenog plana ili smjera.

Osim toga, radni stol prepun nereda ne samo da implicira osjećaj samozadovoljstva, već također označava i određenu razinu domišljatosti, osobito ako je netko u stanju bez napora locirati potrebne stvari usred nereda neurednog radnog prostora.

Sklonost odugovlačenju očigledna je kada je posuda za rublje stalno prepuna. Odsutnost namještaja ili predmeta u hodniku ukazuje na sklonost djetinjstvu i odbojnost prema samoći. Postoji duboka čežnja za društvom koje može u njihov život uliti sreću i ushićenje.

Psiholozi sugeriraju da neorganizirana kuhinja može biti odraz negativnog emocionalnog stanja osobe. Čak i oni koji baš i nisu ljubitelji pospremanja ipak se trude održavati čistoću u kuhinji, uglavnom zbog brige o higijeni.
Naprotiv, kupaonica koja se ne održava čistom služi kao uočljiv znak stalnog stresa.

Baš kao iu kuhinji, osiguravanje čistoće u kupaonici je ključno jer zanemarivanje može rezultirati stalnim stresom, napetostima i stalnim osjećajem hitnosti.

Prisutnost prekomjernog broja stvari u nečijem domu može biti pokazatelj psihološkog stanja poznatog kao prekomjerno gomilanje stvari. Ovo posebno ponašanje spada u kategoriju opsesivno-kompulzivnog poremećaja, zahtijevajući stručnost psihologa ili psihoterapeuta za pravilno vodstvo i liječenje.

Održavanje čistog i organiziranog doma treba biti prioritet bez obzira na okolnosti, budući da igra ključnu ulogu u poticanju osjećaja ljepote, udobnosti i funkcionalnosti, što u konačnici pridonosi poboljšanju mentalnog blagostanja.