Svi pravimo greške u mašinskom pranju: Evo zašto naša odeća smrdi kada se osuši Evo šta da uradite kako treba

Uz pravi deterdžent i visokokvalitetnu perilicu rublja bez napora možete ukloniti prljavštinu s odjeće, bez obzira koristite li hladnu ili toplu vodu. Ipak, određene vrste rublja zahtijevaju dodatnu njegu. Posteljinu i ručnike je važno prati i dezinficirati na visokim temperaturama, po mogućnosti 90 stupnjeva, kako bi se zajamčila optimalna higijena. S druge strane, drugu odjeću možete prati na nižim temperaturama, štedeći energiju i produžujući im životni vijek.

Negativne posljedice mogu nastati zbog prekomjerne upotrebe deterdženta ili omekšivača. Kada se koristi previše deterdženta, može doći do začepljenja dozatora i neugodnog mirisa u perilici rublja. Isto tako, pretjerana uporaba omekšivača može otežati čišćenje odjeće i smanjiti njezinu sposobnost upijanja. Kako biste spriječili te probleme, važno je koristiti mjernu posudu i pridržavati se uputa na pakiranju deterdženta.

Kako biste osigurali potpunu čistoću, preporučljivo je koristiti odgovarajući program pranja ili razmisliti o pokretanju dva ciklusa pranja za jako zaprljano posuđe. Iako određeni omekšivač koji se koristi nije presudan, treba imati na umu da iako omekšivač poboljšava teksturu tkanine i olakšava glačanje, može smanjiti upijanje materijala. Stoga se ne preporučuje korištenje omekšivača prilikom pranja ručnika, sportske odjeće ili bilo kojih drugih predmeta koji se sastoje od mikrofibre ili spandexa.

Posljedice neadekvatnog sušenja odjevnih predmeta mogu biti jednako štetne kao i posljedice nepravilnog pranja. Pretjerana uporaba metoda automatskog sušenja može ubrzati propadanje i promjenu boje odjeće. Ne savjetuje se sušenje suhih i osjetljivih tkanina na ovaj način. Kako biste sačuvali njihov oblik i spriječili bilo kakvo izobličenje, najbolje je suzdržati se od vješanja pletiva i vunenih predmeta na uže za rublje. Umjesto toga, položite ih ravno na površinu prekrivenu ručnikom.

Dobro protresite odjevni predmet prije nego što ga objesite, možete učinkovito smanjiti nabore i time pojednostaviti postupak glačanja. Osim toga, važno je napomenuti da nakupljanje prljavštine, ostataka deterdženta i drugih nečistoća u vašoj perilici rublja može dovesti do neugodnih mirisa i ostaviti za sobom ružne bijele mrlje na vašoj odjeći tijekom vremena.

Redovito održavanje stroja može učinkovito spriječiti pojavu ovog problema.

Kako biste spriječili pojavu plijesni i razvoj neugodnih mirisa, važno je nakon pranja odmah izvaditi rublje iz perilice. Osim toga, svakako očistite ostatke deterdženta ili prljavštine s gume na vratima stroja.
Kako biste održali čistoću i učinkovitost vaše perilice, važno je redovito čistiti ladicu za deterdžent i jednom mjesečno praznu perilicu. S vremenom se krhotine mogu nakupiti u ladici za deterdžent, zbog čega ju je potrebno redovito čistiti. Osim toga, pokretanje stroja bez pranja rublja jednom mjesečno uz upotrebu deterdženta za dezinfekciju i octa pomoći će osigurati da ostane čist i da radi učinkovito.
Primjenjujući ove prijedloge, možete učinkovito produžiti životni vijek svoje perilice rublja, a istovremeno jamčiti da će vaša odjeća ostati besprijekorno čista i ugodnog mirisa.