Ovih 7 stvari obavezno treba da pitate roditelje dok su živi: Jednog dana, kad umru, kajaćete se što to niste učinili

Dok su vaši roditelji još uvijek živi, ​​ključno je raspitati se o sedam značajnih aspekata njihovih života, posebice u vezi s njihovim djetinjstvom i podrijetlom.

Bol zbog gubitka roditelja je ogromna, a dodatna tuga zbog nemogućnosti vođenja važnih razgovora s njima tijekom života samo pridodaje gorkim proživljenim emocijama.

Imati mnoštvo dragih uspomena koje vam mame osmijeh na lice nedvojbeno je utješnije od osjećaja propuštenih prilika i dugotrajnog osjećaja da je još mnogo toga ostalo neizrečeno. Upravo smo zato sastavili popis bitnih pitanja koja bi svaki odrasli pojedinac trebao postaviti svojim roditeljima prije nego što dođe do te neizbježne točke, koja je naširoko priznata kao jedna od najdubljih emocionalnih žalosti koje netko može doživjeti.

Možete li identificirati pojedince uhvaćene na starinskim obiteljskim fotografijama?

Prikupite starinske obiteljske fotografije i provjerite imaju li natpise koji pokazuju datum kada su snimljene i identitete prikazanih pojedinaca. Replicirajte ih u digitalnom formatu, budući da su i fizički otisci i naše sjećanje nepostojani.

S vremenom određene fotografije imaju nemjerljivu vrijednost kao cijenjeno obiteljsko nasljeđe. To može uključivati ​​sliku vašeg djeda, koji ponosno nosi svoju vojnu uniformu uz omiljenog obiteljskog kuma, ili fotografiju koja prikazuje blistavi sjaj vaše bake tijekom trudnoće s vašom majkom. Ove slike ne samo da postaju dragocjeni obiteljski artefakti, već također imaju moć evociranja mnoštva uspomena i anegdota kojih će se vaši roditelji rado prisjećati dok ih zajedno pregledavaju.

Odakle potječete?

Ubuduće, kad vas djeca i unuci budu ispitivali o podrijetlu vaše obitelji i kako ste došli u sadašnju zemlju, kako ćete im to objasniti? Tko će biti taj koji će podijeliti priču o vašem podrijetlu i pratiti korijene vaše loze?

Vaši su roditelji vjerojatno već dobili opširan izvještaj o povijesti vaše obitelji od starijih rođaka koji posjeduju bogato znanje o toj temi. Osim toga, nije neuobičajeno da obitelji s vremenom mijenjaju svoja prezimena, stoga je važno da utvrdite razdoblje u kojem su vaši preci s ponosom nosili ime koje ste dobili pri rođenju.

Što je godinama ostajalo tajna unutar obitelji?

U svakoj obitelji neizbježno postoji član koji se izdvaja od ostalih, poput daljnjeg rođaka koji je odležao u zatvoru ili buntovne pratete koja je mlada napustila dom. Rasprava o tim pojavama, koje su se dogodile relativno nedavno, može biti prilično izazovna.

Sada su prošla mnoga desetljeća od događaja vrijednog žaljenja, a intenzivne emocije koje su ga okruživale vjerojatno su se smanjile unutar šire obitelji. Sramotan postupak koji je nekoć počinio član obitelji i dalje je dio narativa vaše obitelji. Ovo predstavlja povoljan trenutak za ponovno razmatranje i razmišljanje o vašoj obiteljskoj povijesti.

Koji su bili najpovoljniji, a koji najnepovoljniji trenuci?

Raspitajte se o primjerima kada je obitelj pokazala najjače jedinstvo i pružila najveću podršku jedni drugima. Istovremeno, otkrijte razloge koji stoje iza prestanka te kohezije i specifične okolnosti koje su rezultirale neslaganjem i osjećajem odvojenosti među pojedinim članovima obitelji.

Nadalje, ključno je prikupiti sveobuhvatno znanje o bolestima koje su odnijele živote pojedinih predaka, tajanstvenom nestanku starijeg člana obitelji i nesretnoj situaciji rođaka koji bi i danas bio prisutan da nije tragične smrti njihovog majka tijekom poroda. Razumijevanje tih gubitaka ključno je jer oni čine sastavni dio života i mogu uvelike utjecati na proces donošenja odluka prilikom sastavljanja zamršene slagalice nečije obiteljske povijesti.

Možete li opisati izgled kuća i ulica u djetinjstvu vaših baka i djedova?

Nemojte pretpostavljati da to što je vaš djed doživotno navijao za Zvezdu ili Partizan implicira da je oduvijek živio u Beogradu. Preuzmite inicijativu i otkrijte izgled sela, ulice i kuće u kojoj su odrasli vaši roditelji, ali i djedovi i bake.

Iako vam u mladosti možda neće biti od velike važnosti, kako budete starili, možda ćete poželjeti ponovno posjetiti tu kuću, a možda će čak i vaša djeca izraziti sličnu čežnju, dok se žele povezati s vlastitim porijeklom.

Znamo li tko je kumovao obitelji?

Vjerojatno ste upoznati s kumovima svojih roditelja i uvijek je ugodno održavati vezu s njihovim potomcima. Međutim, ono čega definitivno niste svjesni je s kojim je obiteljima vaša vlastita obitelj stvorila trajne veze i pružala uzajamnu podršku kroz stoljeća.
Moguće je da postoji nepoznata rodonačelnička figura koja nosi titulu obiteljskog kuma, osoba čije postojanje nije vama poznato. Možda je ovaj kum, prikazan na fotografiji, odigrao ključnu ulogu u spašavanju života vašeg djeda, dok se vaša prabaka svojim djelovanjem zadužila kod druge obitelji. S obzirom na ove okolnosti, postaje imperativ utvrditi identitete obitelji s kojima se vaša loza ukrštala tijekom povijesti.

Koje jedinke treba zabilježiti na prazna mjesta na karti predaka?

Usred vašeg sveobuhvatnog razumijevanja povijesti i nasljeđa vaše obitelji, uočljiva odsutnost pojavljuje se u obliku imena vaše pra-pra-tete na obiteljskom stablu. Nadalje, misterij se produbljuje jer ne znate njezin bračni status i je li imala potomke.

Posvetiti svoje slobodno vrijeme istraživanju obiteljskog stabla vrijedan je pothvat. Stoga, tijekom opuštene kave s ocem ili majkom, iznesite ovaj dokument i uključite se u razgovor o imenima kojih u njemu nema.