NEUROLOG UPOZORAVA SVE! Ovo piće nikako nemojte piti tokom ljeta, razara srce i loše utiče na mozak

Prof. dr. Ranko Raičević, vrlo cijenjena osoba, obnaša dužnost cijenjenog pročelnika Klinike za neurologiju renomirane Akademije medicinskih znanosti. Uz to, obnaša cijenjenu dužnost redovitog profesora na Medicinskom fakultetu u sklopu prestižne Vojnomedicinske akademije Sveučilišta obrane u Beogradu.

Također, obnaša i cijenjenu funkciju predsjednika Društva neurologa Srbije. Nedavno je prof. dr. Ranko Raičević iznio revolucionarno otkriće o mogućem utjecaju odabira napitaka na naše cjelokupno tjelesno zdravlje, posebice tijekom sparnih ljetnih dana. Ističući važnost pravilnog korištenja klima uređaja, osvijetlio je ovo revolucionarno otkriće.

Zapanjujuća otkrića do kojih je došao ostavila su nebrojene pojedince u stanju šoka, budući da se čini da brojni ljudi stalno ponavljaju istu pogrešku.

Svatko iskusi učinke ekstremnih temperatura, koje univerzalno donose nelagodu. Kada je tijelo izloženo visokim temperaturama, krvne žile koje opskrbljuju bitne organe poput mozga, srca i bubrega se šire. Čak i pojedincima u izvrsnoj fizičkoj formi teško je izdržati te uvjete. Osobe s postojećim vaskularnim stanjima koja utječu na mozak ili srce suočavaju se s rizikom od povećanog i moguće nepopravljivog oštećenja zbog ovih ekstremnih temperatura.

Nedovoljan protok krvi i opskrba hranjivim tvarima mogu rezultirati stanjem poznatim kao hipoksija, koje mozak ima sposobnost iskusiti. Ovo stanje može dovesti do pada krvnog tlaka. Ključno je naglasiti da te potencijalne opasnosti traju bez obzira na provedbu odgovarajućeg liječenja. Zabrinutost je u gostovanju u emisiji Prva iznio predsjednik Društva neurologa Srbije.

Kako bismo se zaštitili od štetnog utjecaja UV zračenja, neophodno je boraviti u zatvorenom prostoru od 10 do 16 sati, osigurati pravilnu hidrataciju unosom dovoljno vode i suzdržati se od uživanja u gaziranim pićima. Dodatno, izrečeno je i strogo upozorenje na konzumaciju alkoholnih pića.

Održavanje ravnomjernog i zdravog srčanog ritma zahtijeva stalnu dostupnost negazirane vode i izbjegavanje gaziranih pića. Pretjerani unos specifičnih iona prisutnih u gaziranim pićima može ometati pravilno pulsiranje srca. Odabir vode dosljedno je optimalna odluka za održavanje pravilne hidratacije.

Iako nemam nikakvih primjedbi na to da mladi povremeno piju sok, ključno je da budu oprezni za one koji već imaju zdravstvenih problema. U takvim slučajevima snažno obeshrabrujem konzumaciju alkohola zbog njegove sposobnosti da širi krvne žile i smanjuje unos kisika u mozak i srce. Osobito u ekstremnim vremenskim uvjetima, alkoholna pića predstavljaju povećanu opasnost, pri čemu su najjače vrste najopasniji izbor.

Istraživanje jesu li vrućine tijekom ljetnih jutara uzrok povremenih jutarnjih glavobolja potaknulo je neurologe na akciju. Do poremećaja spavanja može doći zbog različitih čimbenika, uključujući buđenje zbog hidratacije ili promjene u ionizaciji atmosfere.

Tijekom ljetne sezone uobičajeno je da se pojedinci oslanjaju na klima-uređaje, a neki se pojedinci čak odlučuju ostaviti ih uključenima preko noći, unatoč medicinskim preporukama koje ne savjetuju ovu praksu.

Svrha klimatizacije je stvoriti ugodno unutarnje okruženje hlađenjem prostorija, a ne pokušavati replicirati vanjsku klimu. Njegov cilj je održavati temperaturu koja je malo niža ili toplija od okolne okoline, osiguravajući ugodno i ugodno iskustvo.

Kada uđete u trgovinu, obeshrabrujuće je susresti se s ledenih 18 stupnjeva, temperaturom koja može imati značajan utjecaj. Kako bi se osiguralo da se tijelo može ispravno priviknuti na različite temperature, bitno ga je postupno izlagati različitim uvjetima okoline.

Kako bi se postigle idealne okolnosti, preporuča se održavati temperaturnu razliku između vanjske i unutarnje temperature u rasponu od pet do šest stupnjeva. Nažalost, kod nas je uobičajeno da ta razlika prelazi deset, pa čak i petnaest stupnjeva.