SVI SE S MORA VRAĆAJU SA “FATIMINIM OKOM”, a niko ne zna šta ono znači: Evo šta će se desiti ako ga donesete u kuću, GARANTUJEMO DA NISTE ZNALI

Ako ste ikada putovali u Grčku, Tursku ili razne druge destinacije, vjerojatno ste naišli na brojne “plave oči” koje kao da motre svaki vaš pokret. Ovaj zaštitni talisman, poznat kao Fatimino oko, Tursko oko ili Nazar, nalazi se u gotovo svakom domaćinstvu i nezaobilazan je suvenir za turiste. Ali jeste li se ikada zapitali o njegovom pravom značaju?

Pojam “nazar” potječe od arapske riječi “nazara”, koja označava čin gledanja. Ovo zapanjujuće azurno oko ima veliko značenje kao zaštitni simbol unutar tengrizma, drevne vjere turskih zajednica. Rasprostranjen je u brojnim zemljama, uključujući Tursku, Grčku, Cipar, Egipat, Afganistan, Iran, Libanon i druge. Bilo da ukrašava domove, urede, vozila ili se nosi kao nakit, Nazar služi kao popularan i cijenjen ukrasni predmet.

U skladu s islamskom tradicijom, Fatima, Muhamedova kći, darovala je svom zaručniku komadić plavog stakla. Ova zaštitnička čarolija pokazala se ključnom u njegovom trijumfalnom završetku njegovog mukotrpnog putovanja, svladavajući svaku zamislivu prepreku na putu.

Obično izrađeno od ručno izrađenog stakla, Fatimino oko uglavnom poprima plavu nijansu, iako se također može pojaviti u bijeloj, crnoj ili čak zlatnoj boji. Djelujući kao pandan kršćanskom križu, ovaj talisman djeluje kao štit od zlonamjernog pogleda. Često postavljen u neposrednoj blizini ulaza u stan, služi kao sredstvo “procjene” svakog posjetitelja. Osim toga, majke ga često postavljaju uz krevetić svoje bebe, osiguravajući zaštitu od opasnosti urokljivog oka.

Vjeruje se da sastav Oka Fatime, koji uključuje staklo, bakar, željezo, vodu i sol, ima moć eliminirati sve negativne vibracije osobe koja nosi amulet.

Kada Fatimino oko prolazi kroz izuzetno zahtjevan zadatak, postoji mogućnost da ono pukne. Kako bi se osigurala trajna i potpuna zaštita, savjetuje se zamijeniti oštećeno oko novim.