Ako i vi imate kuhalo, sigurno svakodnevno pravite OVU GREŠKU: A rijetko ko zna da je OPASNA PO ZDRAVLJE

U suvremenim domovima kuhalo za vodu (štednjak) je uobičajeni pribor. Iako je kuhalo za vodu izvrsno, važno je vodu odmah popiti. Instant kava i čaj zahtijevaju brzu pripremu, a ništa nije bolje od kuhala za vodu koja može isporučiti kipuću vodu za manje od minute.

Zbog njegove izuzetne brzine često ga uključimo, izgubimo pojam o vremenu i vratimo se nakon trideset minuta. Čini se trivijalnim jednostavno ga ponovno uključiti, pričekati da voda zavrije i pripremiti napitak po želji. Međutim, tu činimo značajnu grešku.

Prema stručnjacima, voda koja se dva puta prokuha može otpustiti arsen, nitrate i fluor, a pritom izgubiti i sav sadržaj kisika i dušika. Preporuča se samo jednom prokuhati vodu kako bi se eliminirale štetne tvari. Međutim, kuhanje po drugi put mijenja njegovu kemijsku strukturu, pretvarajući korisne minerale u štetne.

Povišen unos arsena može rezultirati rakom, srčanim i neurološkim poremećajima, kao i neplodnošću. Povećana razina nitrata je vrlo kancerogena, dok fluor može dovesti do neuroloških problema.

Stoga stručnjaci savjetuju da ako ste izgubili pojam je li voda prokuhala, najbolje je baciti je i početi sa svježom vodom.