Za kafu smo svi znali, ali i ovo povrće je najgore za štitnu žlezdu: Zaboravite na njega odmah, može da dovede do..

Štitnjača igra ključnu ulogu u regulaciji hormona u tijelu, kako navodi Američko društvo za endokrinologiju, lučenjem trijodtironina (T3) i tiroksina (T4). Bolesti poput hipotireoze, hipertireoze i Hashimotove bolesti mogu nastati zbog neravnoteže u njezinoj funkciji, bez obzira radi li štitnjača pretjerano ili premalo.

S obzirom na značajan utjecaj štitnjače na različite tjelesne funkcije, neophodno je u prehranu uključiti hranu bogatu hranjivim tvarima koja podržava njezino zdravlje. Nutricionisti i dijetetičari iz “Eating Well” preporučuju određene namirnice za poboljšanje rada štitnjače i identificiraju one koje treba izbjegavati:

Ove orašaste plodove, koji su bogati selenom – vitalnim mineralom za potporu zdravlju štitnjače – savjetuje dijetetičar Josten Fish, koji preporučuje jesti jedan brazilski orah dnevno. Osim toga, morske alge obiluju jodom, ključnom komponentom za pravilan rad štitnjače. Unatoč tome, prekomjerni unos joda može predstavljati rizike, osobito za osobe s Hashimotovom bolešću, zbog čega je važno konzultirati se s liječnikom prije povećanja unosa joda.

Jaja su izuzetan izvor proteina, holina i vitamina B12. Također dostavljaju selen, jod i tirozin, esencijalnu aminokiselinu ključnu za proizvodnju hormona štitnjače. Slično tome, govedina nije samo izvrstan izvor proteina, željeza i vitamina B12; također osigurava cink, važan mineral koji podupire rad imunološkog sustava i održava zdravlje štitnjače.

Lisnato povrće kao što je špinat i slično povrće prepuno je antioksidansa i vitamina B koji štitnjaču štite od oksidativnog oštećenja dok istovremeno poboljšavaju njezine metaboličke procese. Preporučljivo je kuhati namirnice poput bokola i cvjetače. Snimka zaslona s YouTube videa DOORS OF HEALTH pokazuje da proizvodi od soje mogu spriječiti učinkovitost lijekova za štitnjaču kod osoba koje pate od hipotireoze.

Savjetuje se pričekati najmanje jedan sat nakon uzimanja lijeka prije konzumiranja soje. Kofein koji se nalazi u kavi i energetskim pićima može pogoršati simptome hipertireoze, što rezultira pojačanom tjeskobom i ubrzanim otkucajima srca. Sirovo povrće iz skupine cruciferasa poput brokule, cvjetače i kelja sadrži goitrogene koji mogu utjecati na funkciju štitnjače; međutim, kuhanje ovog povrća umanjuje njihove štetne učinke.

Kako biste održali stabilnu razinu šećera u krvi, mudro je kloniti se hrane bogate dodanim šećerima jer se povezuje s problemima vezanim uz štitnjaču i dijabetes. Osim toga, transmasti koje se nalaze u nekim grickalicama, margarinu i prženim namirnicama mogu utjecati na rad mozga i zdravlje štitnjače.

Zbog toga je preporučljivo ograničiti njihov unos. Očuvanje zdravlja štitnjače i sprječavanje mogućih poremećaja može se poduprijeti i odgovarajućom prehranom. Preporučuje se savjetovanje s nutricionistom ili liječnikom prije značajnih promjena u prehrani.