Ko ne sme da jede paradajz? Ako se lečite od ovih bolesti, odmah ga izbacite iz ishrane

Razumijemo da vam ovo može biti teško, ali ako se suočavate s ovim zdravstvenim problemima, najbolje je da se znatno klonite rajčica.

Živahno, hidratantno crveno voće prepuno likopena obožavaju gotovo svi i smatraju ga sigurnom i hranjivom opcijom; međutim, rajčice također mogu dovesti do nekih negativnih nuspojava.

Prema web stranici Onlymyhealth, ako osjetite bilo koji od dolje navedenih simptoma, možda ste dio skupine koja bi trebala izbjegavati jesti rajčice.

Refluks želučane kiseline

Rajčice se klasificiraju kao vrlo kisele namirnice, što može dovesti do žgaravice kod osoba koje pate od gastritisa ili gastroezofagealnog refluksa. Štoviše, čak i oni koji su zdravi i bez ovih probavnih problema mogu se susresti s ovim neugodnim simptomima ako konzumiraju velike količine rajčica ili umaka od rajčice.

Bolovi u zglobovima

Možda ćete se iznenaditi kada saznate da prekomjerna konzumacija rajčice može uzrokovati bolove u zglobovima! To se događa zbog alkaloida poznatog kao solanin, koji nakuplja kalcij u tkivima, a rajčice ga sadrže značajne količine. Višak kalcija u tkivima može rezultirati upalom, oticanjem i nelagodom u zglobovima.

Problemi s bubrezima

To se odnosi na skladištenje kalcija. Osim toga, rajčice su bogate oksalatom, spojem koji može biti teško metabolizirati u velikim količinama i može dovesti do razvoja bubrežnih kamenaca. Ovo živahno, sočno voće također obiluje kalijem koji može utjecati na rad bubrega. Ako već imate problema s bubrezima, budite posebno oprezni!

Reakcije preosjetljivosti

Spoj histamin koji se nalazi u rajčicama pomaže imunološkom sustavu u borbi protiv virusa i bakterija. Mogla bi vas iznenaditi učestalost alergijskih reakcija na pastrnjak koje su izazvane histaminom, a koje se obično manifestiraju kao osip ili oticanje jezika, popraćene raznim drugim neugodnim simptomima. Osobe s alergijom na rajčicu imaju tendenciju da pate od znatno intenzivnijih reakcija.

Poremećaj iritabilnog crijeva

Za one koji pate od sindroma iritabilnog crijeva, konzumacija rajčice može izazvati simptome poput proljeva, bolnih grčeva, nadutosti, plinova i zatvora. Stoga je u takvim situacijama preporučljivo izbjegavati kiselu hranu, uključujući i rajčice.

Likopenodermija

Likopen, pigment prisutan u rajčicama, ali i raznim drugim namirnicama, koristan je za zdravlje srca kada se uzima u odgovarajućim količinama. Međutim, pretjerana konzumacija može rezultirati problemima pigmentacije kože ili stanjem koje se naziva likonodermija.

Problemi vezani uz mokraćni sustav

Hrana s visokim udjelom kiselosti, poput rajčice, može izazvati iritaciju mjehura. Za one koji imaju urinarnu inkontinenciju ili druge probleme s mokrenjem, savjetuje se da se klone kisele hrane. Osim toga, kuhanje rajčica neće donijeti olakšanje, jer su opcije poput umaka od rajčice i kečapa još problematičnije.