BROJ MOKRENJA GOVORI O ZDRAVLJU BUBREGA: Ako dnevno idete u WC više od OVOG BROJA, u velikom ste PROBLEMU

Tijelo prvenstveno eliminira otpad i višak tekućine putem mokrenja. Praćenje učestalosti mokrenja tijekom dana jednako je važno kao i promatranje boje urina, koja je važan pokazatelj našeg cjelokupnog zdravlja. Osim toga, količina popijene tekućine značajno utječe na to koliko često moramo mokriti.

Za održavanje optimalnog zdravlja preporučljivo je piti oko dvije litre tekućine dnevno, a idealno bi bilo da osoba mokri 6-7 puta unutar 24 sata. Uobičajeno je da se i muškarci i žene jednom noću probude radi mokrenja; međutim, češća noćna putovanja mogu upućivati ​​na temeljni medicinski problem. Iako neke žene mokrenje svakih sat vremena mogu smatrati normalnim, poželjno je da su odlasci na zahod rjeđi.

Uobičajeni zdravstveni problemi koji se često povezuju s pojavom učestalog mokrenja kod žena uključuju cistitis i pretjerano aktivan mokraćni mjehur. Kada nema simptoma koji ukazuju na cistitis, poput peckanja ili nelagode tijekom mokrenja, pojačani nagon za mokrenjem može se pripisati preaktivnom mjehuru. U takvim slučajevima, iako mokraćni mjehur sadrži minimalnu količinu urina, osoba doživljava iznenadnu i intenzivnu prisilu na mokrenje.

Glavni pristup liječenju preaktivnog mokraćnog mjehura uključuje oralnu primjenu lijekova. Važno je naglasiti da upala mokraćnog mjehura, čak i u nedostatku jasnih simptoma, može pridonijeti čestim odlascima na zahod. Pojedinci mogu osjetiti peckanje i nelagodu tijekom mokrenja, zajedno s osjećajem pritiska u donjem dijelu trbuha. Nasuprot tome, rijetko mokrenje može signalizirati nedovoljnu potrošnju tekućine, što dovodi do dehidracije. Kako biste ublažili štetne učinke dehidracije, bitno je piti dovoljnu količinu vode tijekom dana. Osim toga, boja urina može ponuditi značajan uvid u nečije zdravlje. Blijedožuta nijansa ukazuje na pravilnu hidrataciju i opće dobro stanje, dok tamnožuta ili jantarna nijansa ukazuje na dehidraciju, signalizirajući potrebu za povećanjem unosa tekućine.

Ako primijetite crvenu ili ružičastu nijansu u mokraći, to može signalizirati prisutnost krvi, što čini vitalnim da odmah potražite liječničku pomoć. Pojava zamućenog urina može upućivati ​​na infekciju ili postojanje kristala urata. Iako rijetko, urin koji je zelen ili plav može povremeno biti rezultat određenih lijekova ili određenih načina prehrane. Posavjetujte se s liječnikom ako primijetite bilo kakve neobične promjene u boji ili učestalosti urina.
Obratite pozornost na ove tipične znakove: bol ili osjećaj peckanja pri mokrenju, neočekivani porast učestalosti mokrenja, značajne promjene u boji urina koje traju dulje od jednog dana i kontinuirani osjećaj pritiska ili nelagode u donjem dijelu trbuha.

Jednostavna i učinkovita metoda za održavanje zdravlja urinarnog trakta i opće dobrobiti je dosljedno promatranje boje i učestalosti urina. Održavanjem hidratacije i dogovaranjem rutinskih pregleda sa svojim liječnikom, možete poduzeti proaktivne korake za sprječavanje raznih zdravstvenih problema povezanih s urinarnim sustavom.