Ovaj znak upozorava na demenciju, a javlja se kada hodamo po stepenicama

Demencija je ozbiljna bolest koja pogađa ne samo dijagnosticiranu osobu, već i njihove voljene, uključujući obitelj i prijatelje. Ovo stanje uzrokuje nepovratno smanjenje funkcije mozga, što dovodi do problema s pamćenjem, kao i promjena u ponašanju. Može utjecati na kognitivne procese, otežavati verbalnu komunikaciju, remetiti sposobnost obavljanja svakodnevnih poslova i otežavati fizičke pokrete.

Dobrotvorna organizacija Alzheimer Scotland ukazala je na specifičan pokazatelj demencije koji možete primijetiti dok se uspinjete stepenicama. Primijetili su da je svaka osoba pogođena demencijom različita, a način na koji bolest utječe na njih razlikuje se ovisno o tome koja su područja njihova mozga doživjela najznačajnija oštećenja.

Upozorenja sugeriraju da demencija može uzrokovati probleme pri kretanju stepenicama. Osobe koje pate od demencije mogle bi imati problema s ustajanjem iz sjedećeg položaja, što ih izlaže većem riziku od pada. “Problemi s pokretljivošću mogu nastati zbog demencije, što dovodi do povećane učestalosti spoticanja i padova.”

“Moglo bi se primijetiti da osoba ima poteškoća s podizanjem nogu tijekom hodanja, osobito kada se uspinje stepenicama”, primijetili su. Kao što navodi Alzheimer Scotland, bavljenje vježbama snage ili ravnoteže dvaput tjedno može pomoći u smanjenju šanse za padove. To uključuje vježbe sjedenja, stajanja i hodanja. Unatoč tome, ako ste zabrinuti za sebe ili voljenu osobu, preporučuje se da potražite savjet od zdravstvenog radnika.