SVI SE S MORA VRAĆAJU SA “FATIMINIM OKOM”, a niko ne zna šta ono znači: Evo šta će se desiti ako ga donesete u kuću, GARANTUJEMO DA NISTE ZNALI

Ako ste putovali u Grčku, Tursku ili negdje drugdje, mogli ste primijetiti mnoge ‘plave oči’ kako vas promatraju u okolici. To je samo uobičajena zaštitna amajlija, Tursko oko ili Nazar ili Fatimino oko koje se nalazi u gotovo svakoj drugoj kući i putnici ga najviše cijene kao suvenir. Ali jeste li ikada razmišljali o njegovom izvornom značenju?

Arapski izraz “nazara”, što znači čin gledanja, je odakle dolazi riječ “nazar”. Među turskim tengristima i sljedbenicima nekoliko drugih starih religija, ovaj očaravajući talisman plavog oka ima veliko značenje kao zaštitni talisman. Korijeni sežu u desetke zemalja uključujući Tursku, Grčku, Cipar, Egipat, Afganistan, Iran, Libanon i mnoge druge. Mnogi ljudi koriste nazar kao amajliju ili ga ugrađuju u svoj stil: prostori u kući i automobili mogu biti ukrašeni njime ili se odluče da ga daju napraviti u nakit.

Napravljeno od stakla, bakra, željeza, vode i soli, za oko Fatime se kaže da može ukloniti svaku lošu energiju koja je protiv tijela na kojem se nosi. Ako se bude jako trudila, u svakom trenutku može doći do pucanja Fatiminog oka. Kako bi se osigurala apsolutna i vječna sigurnost, ozlijeđeno oko potrebno je zamijeniti novim.

To je zaštitni amulet koji nadopunjuje kršćanski križ štiteći pojedinca od urokljivog oka. Općenito bi se postavljao blizu glavnih vrata stana tako da kod svakog posjetitelja djeluje kao “ocjenjivač”. Štoviše, mnoge majke ga stavljaju uz dječji krevetić kako bi spriječile opasnost od urokljivog oka.

Oko Fatime napravljeno je od stakla, bakra, željeza i drugih materijala poput vode i soli i smatra se da uklanja svaku lošu vibraciju koja dolazi do vlasnika. Kad obavi izuzetno težak zadatak, Fatimi bi moglo iskočiti oko. Za potpunu sigurnost i zauvijek zaštitu, ozlijeđeno oko zamijenite novim.