MUČE VAS umor, tanka kosa ili lomljivi nokti? Evo što vam NEDOSTAJE U ISHRANI

Vodite računa o svom svakodnevnom odabiru hrane! Brojne studije pokazuju da je uključivanje proteina u našu prehranu ključno za održavanje opće dobrobiti, posebno za zdravlje kostiju i mišića. Nedostatak odgovarajućih proteina može pokrenuti niz štetnih promjena u tijelu i ponekad može dovesti do značajnih zdravstvenih problema.

WebMD opisuje različite znakove koji mogu ukazivati ​​na neadekvatan unos proteina. Iako ne ukazuju svi simptomi izravno na nedostatak proteina, neki od njih služe kao rana upozorenja koja zaslužuju našu pozornost. Ovi pokazatelji obuhvaćaju oticanje trbuha, nogu, stopala i ruku, nagle promjene raspoloženja, probleme s kosom, noktima i kožom, uz umor i slabost, pojačan apetit, sporije zacjeljivanje rana, oslabljen imunitet i griženje noktiju.

Dosljedno grickanje noktiju može dovesti do lomljivosti, budući da uzrokovane mikrotraume mogu povećati vjerojatnost njihovog lomljenja. Kako biste riješili ovaj problem, preporučuje se prestati gristi nokte. Održavanje kratkih i dobro podrezanih noktiju može pomoći u smanjenju ove navike i potaknuti ponovni rast. Osim toga, razmatranje laka za nokte gorkog okusa dizajniranog posebno za često grickanje noktiju moglo bi biti korisno.

Proizvodi za njegu i čišćenje noktiju: Korištenje sredstava za čišćenje bez rukavica može rezultirati suhom kožom na rukama i noktima, što može dovesti do lomljivosti noktiju. Nadalje, aceton koji se nalazi u odstranjivaču laka za nokte može promijeniti boju noktiju i dodatno ih oslabiti. Predložene mjere: Kako biste zaštitili svoje ruke i nokte tijekom korištenja proizvoda za čišćenje, neophodno je nositi rukavice.

Za skidanje laka za nokte odaberite odstranjivač bez acetona. Nedostaci u prehrani, posebice prehrana s nedostatkom željeza, vitamina D, cinka, selena i vitamina B, mogu dovesti do lomljivih noktiju. Ove ključne hranjive tvari, koje su prisutne u hrani poput mesa i jaja, igraju značajnu ulogu u održavanju zdravlja kože, kose i noktiju.

Ako naiđete na nutritivne nedostatke, savjetuje se savjetovanje s dijetetičarom jer oni mogu izraditi prilagođeni plan prehrane usmjeren na poboljšanje zdravlja vaših lomljivih noktiju. Primarni razlog za slabe nokte je anemija, koja je obilježena nižim razinama hemoglobina. Ovo smanjenje hemoglobina rezultira smanjenom sposobnošću prijenosa i opskrbe kisikom tkiva u tijelu.

Simptomi poput lošeg raspoloženja, slabosti, umora i lomljivih noktiju mogu nastati zbog smanjene razine kisika u krvi. Ključni čimbenici koje treba uzeti u obzir: Nakon što se anemija potvrdi testom krvi, ključno je da vi i vaš liječnik istražite korijenske uzroke jer će to pomoći u određivanju odgovarajućeg liječenja i ublažavanju povezanih simptoma. Osim toga, promjene u štitnjači mogu rezultirati lomljivim noktima.

Na primjer, osobe s hipotireozom obično imaju usporen metabolizam i nedostatak hranjivih tvari u tijelu, što dovodi do lomljivih noktiju. Nasuprot tome, hipertireoza rezultira pojačanom proizvodnjom hormona štitnjače, što ubrzava rast noktiju, ali također može dovesti do lomljivosti noktiju.

Pridržavanje plana liječenja savjetovanog od strane liječnika ili endokrinologa ključno je jer značajno pomaže u normalizaciji razine štitnjače i smanjenju simptoma povezanih s lomljivim noktima. Nadalje, razna stanja kože, osobito gljivične infekcije, mogu dovesti do lomljivosti i lomljivosti noktiju. Ove infekcije mogu promijeniti izgled noktiju i dovesti do ljuštenja.

U takvim slučajevima savjetuje se procjena dermatologa. Pristup liječenju razlikovat će se ovisno o uzroku, zbog čega je ključno slijediti preporučeni plan. Kada se identificira gljivična infekcija, početni korak trebao bi uključivati ​​primjenu lokalnih antimikotika izravno na zahvaćeni nokat. Nadalje, genetska predispozicija može utjecati na lomljivost noktiju zbog nasljednih čimbenika.

Određene osobe mogu imati veću osjetljivost na ovo stanje zbog nasljednih čimbenika koji utječu na sastav noktiju. Nokti, koji se sastoje od keratina – proteina koji se nalazi u koži, kosi i noktima – mogu imati strukturne probleme zbog genetskih utjecaja koji ugrožavaju njihov integritet. Štoviše, genetika može igrati ulogu u proizvodnji esencijalnih hranjivih tvari, uključujući vitamine i minerale, koji su ključni za razvoj i održavanje zdravih noktiju.

Kada se ove esencijalne hranjive tvari ne proizvode dovoljno, povećava se vjerojatnost lomljenja noktiju. Iako se genetski čimbenici ne mogu promijeniti, postoje koraci koji se mogu poduzeti kako bi se podržalo zdravlje noktiju. Održavanje uravnotežene prehrane bogate hranjivim tvarima i korištenje proizvoda za njegu noktiju koji sadrže korisne sastojke dio su ovih preporučenih mjera.

Osim toga, bitno je izbjegavati štetne kemikalije i zaštititi se od ozljeda noktiju. Ako se često susrećete s problemima s lomljivim noktima, preporučljivo je konzultirati se s liječnikom kako biste utvrdili temeljni uzrok i primijenili odgovarajuće lijekove. Lomljivi i lako lomljivi nokti mogu ukazivati ​​na moguće probleme sa štitnjačom.

Ova žlijezda igra ključnu ulogu u upravljanju metabolizmom, rastom i razinama energije; čak i blagi poremećaji u njegovom funkcioniranju mogu se odraziti na stanje kose i noktiju. Nadalje, zakrivljeni nokti mogu signalizirati respiratorne probleme. Kada nokti poprime zaobljeni oblik i zakrivljeni su prema dolje, mogli bi ukazivati ​​na komplikacije povezane s plućima, jetrom, probavom ili čak srčanim bolestima. Unatoč tome, ovaj određeni oblik nokta također može biti naslijeđen i ne ukazuje uvijek na medicinski problem.

Nedovoljna razina željeza može dovesti do stvaranja uraslih noktiju. U idealnom slučaju, nokti bi trebali pokazivati ​​suptilnu izbočinu; međutim, šupljina u obliku žlice može upućivati ​​na nedostatak željeza. Nadalje, nokti koji pokazuju udubljenja na određenim područjima dok strše na drugima mogu ukazivati ​​na probleme povezane s plućima i bronhima.

Pojava bijelih linija može ukazivati ​​na probleme s bubrezima. Osim toga, bijele pruge na noktima mogu upućivati ​​na komplikacije povezane s jetrom i bubrezima ili mogu biti rezultat neadekvatne proteinske prehrane. Smatra se da ove oznake nastaju zbog poremećaja u cirkulaciji krvi i kisika povezanih s gore navedenim stanjima. Štoviše, gljivična infekcija može dovesti do žutila noktiju.

Glavni razlog žutih noktiju je gljivična infekcija koja, ako se ne liječi, može dovesti do zadebljanja nokta. U neuobičajenim slučajevima, žuti nokti mogu ukazivati ​​na dublje probleme poput dijabetesa, psorijaze, bolesti pluća ili stanja štitnjače. S druge strane, nokti koji pokazuju plavu nijansu mogu signalizirati zabrinutost u vezi s plućima. Plavkasti nokti odražavaju nedovoljnu razinu kisika, potencijalno otkrivajući komplikacije unutar dišnog sustava. Također bi mogli sugerirati emfizem i moguće probleme povezane sa srcem.