STALNO SE TUŠIRAMO, A 1 DEO TELA NIKO NE PERE: Leglo je PRLJAVŠTE, ovo je jedini pravilan način da ga DOBRO očistite

– Danas je za vas organiziran tečaj koji se bavi osobnom higijenom, s posebnim naglaskom na proces tuširanja. Shvaćamo da mogu postojati trenuci kada ćete osjetiti potrebu da požurite kroz to i brzo završite. Unatoč tome, metoda koju trenutno koristite nije preporučljiva… Mogli biste se iznenaditi kada saznate koji dio vašeg tijela sadrži najveći broj mikroba i moguće posljedice neadekvatnog i redovitog čišćenja!

Dr. Karan Raj često se bavi temama vezanim uz tjelesnu higijenu, razbijajući brojne zablude, a naglašavajući zdravstvene probleme koji se obično ignoriraju. Koristeći uvide ovog stručnjaka, možete otkriti obilje fascinantnih informacija o tijelu i najboljim praksama za njegovu njegu. Dr Raj naglašava da čak i osobe koje se svakodnevno kupaju često zanemaruju temeljito čišćenje pupka, koji se smatra jednim od najnehigijenijih dijelova tijela.

Ovo specifično područje ima potencijal sakupljanja bakterija, različitih vrsta prljavštine, mrtvih stanica kože, vlakana tkanine i drugih sličnih ostataka. Važno je naglasiti da samo pranje vodom ili kupanje nije dovoljno; za čišćenje se nikada ne smiju koristiti oštri predmeti! Korištenje takvih alata predstavlja znatnu opasnost od teških ozljeda i moguće infekcije. Za temeljitije čišćenje pupka neophodna je vata.

Neophodno je pravilno pranje i temeljito sušenje područja pupka. Medicinski stručnjaci ističu da topli, vlažni nabori stvaraju savršeno okruženje za rast gljivica, što rezultira osjećajem pečenja, crvenila i neugodnih mirisa. Uspješna tehnika za čišćenje pupka uključuje nanošenje skromne količine maslinovog ili kokosovog ulja, ostavljajući ga da odstoji 10 do 15 minuta prije nego što ga isperete.

Neophodno je oprati pupak sapunom i vodom nakon nanošenja ulja. Održavanje dosljednosti u ovoj rutini ključno je, osobito tijekom treninga. Dok neki pojedinci mogu započeti i završiti svoj dan tuširanjem, drugi se odlučuju za različita vremena za kupanje tijekom dana. Međutim, liječnik ima važnu poruku za sve. Jeste li ikada razmišljali o tome da prečesto tuširanje može negativno utjecati na vaše zdravlje, posebice na kožu?

Tijekom tih sparnih ljetnih dana može biti prilično teško oduprijeti se želji za tuširanjem i opuštanjem, zbog čega se mnogi od nas prepuštaju više puta dnevno bez razmatranja mogućih posljedica. Iznenađujuće, zdravstveni stručnjaci naglašavaju da smanjenje učestalosti tuširanja može biti korisno za našu kožu! Dermatologinja Mary Stephenson ističe da svakodnevno tuširanje možda nije neophodno. Na učestalost tuširanja pojedinca uglavnom utječu osobni čimbenici poput tipa kože, dobi i razine fizičke aktivnosti.

Prilično je iznenađujuća preporuka liječnika da se tušira svaka dva do tri dana. Uživate li se kupati u kadi ili više volite tuširanje? Tuširanje može potrošiti čak 50 posto manje vode od kade. Prilikom tuširanja bitno je uzeti u obzir duljinu provedenog vremena, a idealno trajanje je između pet i sedam minuta.

Prema njegovim riječima, redovito tuširanje može oštetiti prirodna ulja kože i njezinu zaštitnu barijeru, što dovodi do suhoće, iritacije, a ponekad čak i osipa ili crvenila. Naglašava da, općenito, tuširanje ne bi trebalo trajati duže od tri minute. To također ukazuje na to da bismo se trebali češće tuširati tijekom aktivnosti, treninga ili fizičkog rada jer oni mogu dovesti do pojačanog znojenja.