OVAJ BOSANAC GOVORI PREKO 70 JEZIKA I ZBOG TOGA MU SE DIVI CIJELI SVIJET: Njegova metoda učenja je veoma jednostavna

Muhamed Mešić tečno govori više od 70 stranih jezika, a prvi je naučio na ljetovanju u Grčkoj.

Muhamed Mešić, izuzetan pojedinac iz Tuzle, ima samo 39 godina i može komunicirati na preko 70 jezika. Obilježio se kao gradski vijećnik sa svojih 16 godina.

Godine 2010. dobio je cijenjenu nagradu „Brainswork Make a Difference Award“ u Beču. Do danas je bio uključen u projekte u više od 20 zemalja na četiri kontinenta i bio je savjetnik predsjednika Makedonije i gradonačelnika Tuzle.

Svojedobno se nastanio u Beču, u Austriji, gdje nadzire pravne poslove za građevinsku tvrtku.

On tvrdi da je njegova tajna svladavanja 70 jezika, uključujući hebrejski, jidiš, japanski i baskijski, iznenađujuće jasna.

Imati želju je ključno, a ja sam je sigurno imao. Čudo snažne ljudske volje često je glavni “krivac” za naša postignuća. Različiti jezici nude jedinstvene poglede na svijet, budući da različite misli izražene u njima mogu tvoriti potpuno različitu sliku u usporedbi s jednim jezikom. Prevođenje jedne riječi na različite jezike mijenja perspektivu. Moj prvi stvarni susret sa stranim jezikom dogodio se tijekom djetinjstva, ljetovanja u Grčkoj s mojim roditeljima, i upravo me to iskustvo inspiriralo”, rekao je jednom prilikom za Al Jazeeru.

Muhamed se prisjetio: “Dok sam se odmarao u hladu, čuo sam gazdaricu kako razgovara sa svojom kćeri o svakodnevnim temama. Žena je rekla svojoj kćeri na grčkom, što doslovno znači, ‘ovo je perilica rublja.’ Fraza ‘perilica’ bila je prva stvar koja mi je pala na pamet.

Lingvistički stručnjak tvrdi da je svladavanje sadržaja ključno, navodeći, “uz dovoljno ustrajnosti, uspjeh neminovno slijedi.

Muhamedu su obično potrebna dva do tri tjedna da shvati temeljne komunikacijske vještine i osnove jezika.

“Vidite, samo želja nije dovoljna; upornost je ključna. Ovo se načelo ne odnosi samo na učenje jezika, već i na sva područja znanosti. Bitno je otkriti najučinkovitiju i najjednostavniju metodu za shvaćanje sadržaja, a ako Vi ostanite uporni, uspjeh će sigurno uslijediti”, poručio je.

Od malih nogu, Muhamed je počeo čitati i pisati, a osjećao se instinktivno da piše s desna na lijevo dok je još bio dijete. Njegovi bi roditelji čitali njegove spise obrnuto, a čak i sada on tijekom sastanaka hvata bilješke na hebrejskom ili arapskom.

Tečno govori 12 jezika, uključujući sve tehničke izraze i fraze, te je u stanju razgovarati na dodatnih 61 jezika diljem svijeta.

Muhammad ponizno izjavljuje: “Po mom mišljenju, smatram da tečno govorim jezik kada se mogu uključiti u nezavisne, svakodnevne razgovore, slične onima koje možete voditi dok sjedite pored nekoga u autobusu. Jezici na kojima sam proveo više vremena, kao što su engleski, talijanski, portugalski i turski, govore prilično dobro.

Muhammed je osnovno i srednje obrazovanje završio u Tuzli, a tijekom cijelog rata često se susretao s trupama UNPROFOR-a iz Švedske, Pakistana i Norveške, zbog čega je iz čiste radoznalosti naučio poneku riječ na švedskom, urdu i norveškom.

Kad je tek započeo studij, privukla su ga područja poput japanologije, semitike i judaistike, a najbliže institucije za te predmete bile su u Beogradu i Beču; naposljetku, odlučio je nastaviti školovanje u drugom gradu.

“Po završetku studija u građevinskoj školi počeo sam raditi u građevinskoj firmi, a nakon završenog pravnog fakulteta preuzeo sam ulogu odvjetnika. S obzirom na moju strast prema jezicima i moj entuzijazam za putovanja kako bih upoznao nove ljude i iskusio različite kulture i zemlje, ovaj angažman mi savršeno odgovara. Svake godine od 360 dana sam u avionu više od 200. Moja putovanja često uključuju predavanja, seminare, treninge… Ipak, ne žalim”, rekao je Mešić. .

Njegov je rad obuhvaćao golemo područje od Švicarske do Turske, što je od njega često zahtijevalo poslovanje u zemljama poput Češke, Italije, Grčke ili Mađarske. Trenutačno nastanjen u Beču, Muhamed radi kao menadžer ugledne građevinske tvrtke sa sjedištem u Austriji.