3 ARAPSKE MUDROSTI O TOME ŠTA NIKAKO NE SMIJETE REĆI DRUGIMA: O, ovome ne pričaj ni rođenoj majci

Arapi savjetuju da svoje tajne ne dijelite s drugima, a mi se svim srcem slažemo s njihovom mudrošću.

Arapi savjetuju da svoje tajne ne dijelite s drugima, a mi se svim srcem slažemo s njihovom mudrošću.

„Ako te nešto boli – šuti!

Postoji stara priča o starijem farmeru Eziu. Nakon što mu se sin pridružio vojsci, starac Ezio našao se sam na farmi. Hrabro se trudio, marljivo radeći i sam upravljajući cijelom farmom. Jednog mu je dana prišao susjed i upitao ga: “Kako si, Ezio?

“Bole me leđa…” Ezio je gunđao susjedu.

Ubrzo je u zajednici kružila vijest da starac Ezi pati od bolova u leđima i da nema snage da sam upravlja farmom i životinjama.

Ubrzo su njegovi susjedi počeli nuditi kupnju njegove nekretnine za samo djelić njezine vrijednosti. Kad je odgovorio da su njihove ponude nedovoljne za tako vrijedan komad zemlje, odgovorili su: “Bolje je bilo koji iznos nego ništa. Star si i slab, bole te leđa; samo prodaj imanje.

Nitko nije pružio ruku da mu pomogne; umjesto toga, svatko je nastojao iskoristiti njegove sposobnosti.

Starac je ostao miran i usredotočen na svoje zadatke, a kada mu se sin vratio s odsluženja vojnog roka, prepustio mu imanje govoreći: “Ako te nešto muči, šuti.

“Nikad nemoj izraziti prijatelju ono što ne bi rekao protivniku.

Svaki pojedinac posjeduje i svjetlo i tamu i uvijek je neizvjesno kada bi nečija tamnija priroda mogla isplivati ​​ili što bi je moglo pokrenuti. Mudro je suzdržati se od dijeljenja s prijateljem onoga što ne biste rekli neprijatelju.

Kada se povjerite prijatelju, a on izda vaše povjerenje dijeleći vašu tajnu, osjećat ćete se uzrujano i zbog prijatelja i kod sebe.

“Uvijek se suzdržavajte od negativnog govora o sebi.

Oni koji potkopavaju vlastitu vrijednost pružaju model drugima da ih također umanje. Nasuprot tome, kada se pojedinac ponaša dostojanstveno, drugi će ga vjerojatno tretirati s poštovanjem.

Desetljeće je starješina Okam boravio u pustinji. Svaki dan je marljivo radio u potrazi za vodom, a kada ju je konačno pronašao, cijelo selo se okupilo da proslavi njegov uspjeh. Kao odgovor, ponizno je primijetio: “Nije to ništa.

Ubrzo su njegovo otkriće vode svi smatrali beznačajnim. Umjesto da konzumiraju vodu, koristili su taj izvor za pranje nogu. Na kraju se voda pretvorila u mutno i zagađeno jezerce.

Starac je bio duboko povrijeđen, ali drugi su njegove pokušaje smatrali upravo onako kako je opisao – samo kao da su beznačajni.