Bosansko tijesto za domaće kore: Svima uspijevaju iz prve, tanke i prozirne, a ne pucaju i ne kidaju se

Bosanskohercegovačka kuhinja je poznata po izvrsnom bureku i pitama, često biranim kao slatka poslastica. Za pravljenje autentične bosanske pite neophodno je pridržavati se preciznog recepta za kore koje koriste bosanske domaćice. Ključ za pripremu kore leži u njenom razvlačenju dok ne postane gotovo prozirna, pazeći da se ne potrga ili pukne. Pažljivim pridržavanjem recepture i načina pripreme možete uz malo truda postići kore usporedive s onima koje prave i najvještije domaćice. Ovaj recept daje dvije kore.

Sastojci:

  • 500 grama brašna,
  • 300 mililitara vode,
  • 2 kašičice soli
  • i malo ulja.

priprema:

U zdjeli pomiješajte brašno i sol, a zatim odmah dodajte svu vodu. Pomiješajte sastojke i ručno mijesite tijesto dok ne dobijete glatku konzistenciju bez brašna i grudica. Zatim tijesto podijelite na dva dijela i ostavite da odstoji 15 minuta. Uz pomoć valjka za tijesto poravnajte tijesto na debljinu od otprilike 1 cm. Nakapajte žlicu ulja u tepsiju, ravnomjerno rasporedite prije nego stavite jednu koru. Prelijte dodatnu žlicu ulja preko kore, pazeći da je potpuno premazana, i ponovite to s drugom korom. Ostavite oboje da odstoji 20 minuta. Na kraju položite čisti pamučni stolnjak na stol gdje ćete prostirati kore.

Započnite prebacivanjem tijesta na stol. Objema rukama počnite razvlačiti koru od sredine prema van. Pazite da vrhovima prstiju nježno razvučete tijesto, izbjegavajući slučajna uboda. Nastavite mazati po stolu dok kora ne postane tanka i skoro prozirna. Dodajte nadjev po želji. Zatim podignite stolnjak i presavijte rubove kore kako biste formirali pravokutni oblik, a zatim upotrijebite stolnjak za rolanje pite. Rukama ga oblikujte u potkovu prije nego ga pažljivo stavite na podmazan lim za pečenje. Isto postupite i za drugu koru, te obje pecite 15-20 minuta na 180 stupnjeva.