DEMENCIJA IMA 8 TAJNIH SIMPTOMA: Evo kako da ih prepoznate na vrijeme

Demencija je bolest koja napreduje i utječe na različite aspekte života, zbog čega je prepoznavanje ranih simptoma ključno za pravovremenu intervenciju i podršku. Iako se obično dijagnosticira kod starijih osoba, određeni se simptomi mogu očitovati znatno ranije. U nastavku su neki rani pokazatelji kojih morate biti svjesni:

1. Promjene u raspoloženju i ponašanju

Pojedinci koji pate od demencije mogu pokazivati ​​povećanu razinu razdražljivosti, agresije ili promjene u svom društvenom ponašanju, što može uključivati ​​povlačenje i tjeskobu. To se može prikazati kao napadi bijesa ili čak slučajevi verbalnog ili fizičkog nasilja. Takvo ponašanje je osobito vidljivo u slučajevima frontotemporalne demencije, koju karakterizira smanjena sposobnost empatije i gubitak smisla za humor.

2. Paranoja i igra okrivljavanja

Pojedinci mogu razviti paranoju, često navodeći krađu ili nevjeru od strane drugih. Te se zablude također mogu manifestirati u rutinskim okolnostima, poput pripisivanja manjih nesreća ili štete članovima obitelji.

3. Posrtanja i nespretnosti

Rani pokazatelji demencije mogu uključivati ​​često posrtanje, padanje i probleme s hodanjem. Ovi simptomi proizlaze iz slabljenja motoričkih vještina i problema u percepciji prostora i dubine, što dovodi do poteškoća u koordinaciji pokreta.

4. Financijske poteškoće

Pojedinci koji pokazuju rane znakove demencije često se bore s financijskim upravljanjem. To se može očitovati kao zanemarivanje plaćanja računa, impulzivno trošenje i nerealna percepcija vrijednosti novca.

5. Izazovi u verbalnom izražavanju i prenošenju poruka

Potencijalni pokazatelj demencije može se uočiti kod osoba koje se često bore prisjetiti riječi ili im je teško pratiti razgovore. Uobičajeni simptomi također uključuju ponavljanje istih pitanja ili probleme s prisjećanjem nedavnih događaja.

6. Osjećaj nelagode i zbunjenosti

Pojedinac koji pati od demencije može se osjećati dezorijentirano, čak iu okruženjima koja su mu dobro poznata. Ta se dezorijentiranost može manifestirati kao neizvjesnost u pogledu njihove lokacije ili vremena, ili mogu imati uvjerenje da ponovno proživljavaju ranije faze svog života.

7. Veća potražnja za snom

Kako demencija napreduje u mozgu, pojedinac se može osjećati umornije i zahtijevati dulje spavanje, kao rezultat povećanih kognitivnih zahtjeva.

8. Loša higijena i štetne navike

Smanjena pozornost na osobnu higijenu, uključujući zanemarivanje pranja zubi, može poslužiti kao početni pokazatelj. Ovo zanemarivanje može rezultirati halitozom i raznim stomatološkim problemima, a studije su ukazale na povezanost između bakterije porphyromonas gingivalis i Alzheimerove bolesti.

Što se može učiniti da se pomogne?

Ako primijetite ove simptome kod nekoga do koga vam je stalo, ključno je da se što prije obratite liječniku. Vođenje dnevnika simptoma može pomoći u praćenju promjena, a pomoć obitelji i stručnjaka igra ključnu ulogu u upravljanju demencijom.

Učinkovita komunikacija, empatija i strpljenje presudni su kada se pruža podrška osobama s demencijom, a rana dijagnoza može dovesti do poboljšane kvalitete života.