NARODU IMUNITET NIKAD NIJE BIO GORI: Doktor dao SAVJET kako da ga podignete BEZ LIJEKOVA, NIKAKO ne jedite ovo

Mirsad Đugum, internista, kardiolog i akupunkturolog govorio je o aktuelnim virusnim infekcijama gripe, razlozima sezonskog pada te načinima jačanja imuniteta na N1. Ističe da su sve prisutnije agresivne viroze, ali i velika okupljanja u zdravstvenim ustanovama, te da je ozbiljno narušen imunitet primarni čimbenik koji utječe na mnoge bolesnike koji se ne osjećaju dobro.

“Liječnik upozorava: ‘Ovo je izuzetno nezgodno razdoblje. Prisutni su brojni virusi i razne bakterijske infekcije, a primjećujemo i opći osjećaj slabosti – prisutan je uporan pad imuniteta.’

Kada je naš imunološki sustav znatno oslabljen, to možemo prvo prepoznati po tome što se osjećamo nesposobnima ili nemoćnima da obavimo zadatke koji su se nekad činili bez napora.

S druge strane, brojni pojedinci ostaju nesvjesni okolnosti koje su ih dovele u prethodno spomenutu situaciju. Dobar imunitet nije samo rezultat zdrave prehrane; također je bitno razmotriti naše izbore načina života.

Svakako, neadekvatan san i loša prehrana pridonose povećanoj osjetljivosti na bakterijsku invaziju; međutim, drugi problem leži u našoj sklonosti da se nađemo u stresnim okolnostima koje dodatno slabe našu imunološku obranu. Posljedično, svaka infekcija stvara vlastiti deficit u tijelu, što znači da svaka bolest koju preživimo rezultira produljenim oporavkom imunološkog sustava.

Đugum ističe znakove na koje treba obratiti pažnju, napominjući da je uz konzumaciju vitamina ključno izbjegavati rafinirane šećere koji mogu uzrokovati poremećaje u našem organizmu. Stres proizlazi iz napetosti, stalne tjeskobe i problema koje analiziramo i preispitujemo. Kronični stres može rezultirati bolovima u vratu i napetosti, zbog čega se osjećamo kao da smo u poziciji u kojoj se moramo zaštititi od prijetnje.

Dao je i vrijedne smjernice.

“Okružite se pojedincima koji vas podižu. Ponekad nosimo težinu tuđih borbi. Dajući prioritet kvalitetnoj prehrani i bavljenju tjelesnom aktivnošću, omogućujemo našem tijelu da doprinese vlastitoj obrani, uz osiguravanje odgovarajućeg sna”, primijetio je liječnik , između ostalih uvida.