Sve domaćice traže recept za ovu zimnicu: Ko jednom proba beli ajvar drugi više neće jesti

U Srbiji se ajvar smatra neizostavnim dijelom zimske kuhinje, cijenjen zbog svog posebnog okusa i jarke crvene boje koju dobivaju od paprike. Mnoge domaćice izbjegavaju napraviti ajvar zbog napornog procesa koji podrazumijeva, posebice stajanja uz štednjak dva do tri sata, miješajući smjesu dok se kuha, što zna biti prilično iscrpljujuće.

To je razlog zašto se mnogi odlučuju za pripremu jednostavnijih jela poput ljutenice ili pinđura, jer su puno brži i lakši za pripremu. Ipak, ajvar ostaje bez premca u okusu i ništa ga ne može zamijeniti. Uz tradicionalni crveni ajvar, ove jeseni domaćice su s oduševljenjem prihvatile recept za jedinstvenu varijantu ove delicije – bijeli ajvar.

Ova se delicija može pohvaliti poznatim i divnim okusom ajvara koji se postiže upotrebom paprike, točnije žute, a ne crvene, što rezultira živopisnom i izrazitom bojom. Dok su ostali sastojci vrlo slični onima koji se nalaze u tradicionalnom ajvaru, rezultat je bogat okus i jedinstven izgled koji će sigurno zadovoljiti vašu obitelj. Brojne domaćice inzistiraju da će nakon kušanja bijelog ajvara samo njega pripremati i uživati.

Sastojci:

  • 4 kilograma žute mesnate paprike,
  • 5 kilograma patlidžana,
  • 1 litar ulja,
  • 150 mililitara octa,
  • 150 grama senfa,
  • 2 kašike šećera
  • i 100 grama soli.

priprema:

Patlidžan i papriku temeljito operite i osušite prije pečenja na roštilju. Radi lakšeg čišćenja pečene patlidžane i paprike stavite u poklopljenu posudu da se ohlade. Nakon toga uklonite kožicu i sjemenke s paprika i stavite ih u cjedilo da se dobro ocijede. Zatim ogulite patlidžan. Na kraju mašinom za mljevenje mesa obraditi ocijeđene paprike i patlidžan.

Započnite zagrijavanjem ulja u velikoj tavi, zatim umiješajte mljevenu smjesu. Kuhajte na srednjoj vatri uz neprestano miješanje otprilike jedan sat. Kad je prženje gotovo, začinite šećerom, octom, senfom i soli po želji. Ajvar će biti gotov kada se na dnu posude pojavi trag slastice, što znači da je postigao željenu gustoću.

Zagrijanu smjesu prebacite u također vruće sterilizirane staklenke, zatvorite ih metalnim poklopcima, a potom umotajte u deku da se hlade 24 sata. Beli ajvar čuvajte na hladnom i tamnom mestu.