Evo kada počinje zimsko računanje vremena

Dolazak zime 2024. je neminovan. Ne zaboravite prilagoditi satove u skladu s tim.

Kada će se pomaknuti sat 2024.? Prilagodba će se dogoditi pomicanjem sata za jedan sat unatrag tijekom ranih sati vikenda od 26. do 27. listopada 2024. Posljedično, umjesto razlike od tri sata, postojat će razlika od dva sata, što će omogućiti dodatni sat spavanja.

Trenutno je u Bosni i Hercegovini, kao i diljem Europe, klimatski prijelaz između zime i ljeta.

Brojne nacije vjerojatno neće nastaviti s ovom akcijom, jer stručnjaci tvrde da ona predstavlja zdravstveni rizik. Možda ste primijetili da imate jaku averziju prema tom pokretu.

Brojne nacije u Aziji i nekoliko zemalja u Africi ne podešavaju svoje satove. Na primjer, Turska, Rusija, Sirija, dijelovi Meksika, Havaja, Arizone, Portorika i razne druge nacije prekinule su ovu štetnu praksu.

Usprkos tome, praksa podešavanja sata još uvijek postoji u mnogim europskim zemljama, Australiji, Južnoj Americi i raznim drugim regijama.

Brojni pojedinci izražavaju zabrinutost u vezi s štetnim učincima koji se javljaju u zemljama u kojima su satovi pomaknuti za jedan sat unaprijed, navodeći probleme poput poremećaja spavanja, kardiovaskularnih problema i osjećaja vrtoglavice. Istraživanje je pokazalo korelaciju između ove promjene vremena i porasta prometnih nesreća, ozljeda na radnom mjestu, srčanih udara i ukupne stope smrtnosti stanovništva.

Pojedini stručnjaci naglašavaju da jutarnje svjetlo služi kao pokazatelj našem tijelu da je novi dan počeo. Kada se ovaj biološki ritam poremeti, posljedično su pogođeni brojni procesi u tijelu.

Podešavanje satova također utječe na hormonsku ravnotežu u tijelu.

Određeni hormoni odgovorni su za regulaciju razine šećera u krvi, kao i za kontrolu stresa, gladi, ljutnje i zadovoljstva. Ova zamršena ravnoteža pripisuje se jedinstvenom, dinamičnom satu.

Što je potaknulo početno razmatranje premještanja satova?

Godine 1784. Benjamin Franklin pripisao je potrebu za ovom praksom pretjeranoj upotrebi svijeća, sugerirajući da bi promjene u obrascima spavanja mogle rezultirati uštedama. Smatra se da su ovu praksu prvobitno usvojili Nijemci tijekom Prvog svjetskog rata, što je kasnije dovelo do njezine globalne primjene kao zimskog računanja vremena.

Tijekom godina, analize su pokazale da se energija može i štedjeti i rasipati, dok se zabrinutost u vezi zdravstvenih rizika stalno stavlja u prvi plan.

Globalna istraživanja pokazuju da većina pojedinaca traži povratak na prirodni vremenski ritam usklađen s biološkim normama. Unatoč tome, u nekim zemljama, uključujući Veliku Britaniju, gotovo polovica ispitanih izražava želju da satovi ustraju u dosadašnjem pomicanju.

Ukratko, pripremite se za podešavanje satova dok prijeđemo na zimsko računanje vremena. Od subote do nedjelje, 26. do 27. listopada kazaljke ćemo pomaknuti za jedan sat unazad. Posljedično, vrijeme će se promijeniti sa 3 sata na 2 sata.