NAJPOZNATIJI SRPSKI GORŠTAK ZA NOVU GODINU NEĆE JELKU U KUĆI! U 2022. je dobio sina, a evo kako dočekuje praznike (FOTO)

Za razliku od brojnih domaćinstava, proslavljeni srpski planinar Danijel Dane Biorac (22) odlučuje da ne krasi jelku na Goliji.

Uprkos tome što je šest godina provela u samoći na planini, Kristina se neočekivano zaljubila u njega i prošle godine su na svet dočekali sina Jovana. Međutim, njih troje ne sudjeluju u prazničnoj tradiciji paljenja svjetla, ukrašavanja svjetlucavih ukrasa ili razmjene poklona za Novu godinu.

Dane izražava mogućnost da će doći vrijeme kada će stvari biti drugačije.

Kako dijete sazrijeva i počinje da se raspituje, trenutna situacija ostaje nepromijenjena. Ovo takođe daje objašnjenje za okolnosti.

Na ovim prostorima Nova godina nema nikakav značaj. To nije razlog za slavlje. Donošenje božićnog drvca u zatvorenom prostoru nije tradicija. Zašto bi mi trebala božićna jelka? Okružen sam bezbrojnim jelkama ispred mog doma; nema potrebe unositi unutra – objasnio je za Kurir Gorštak.

Prema njegovim riječima, situacija je takva i ove godine, ali postoji mogućnost da se promijeni u narednim godinama.

Kada dijete dostigne određenu dob, običaj je da ga domaćica okiti svečanim ukrasima. Jovu će nesumnjivo vršnjaci obavestiti da će za Novu godinu stići Deda Mraz, koji će nositi poklone za dobro vaspitanu decu. Stoga je imperativ da imaju i božićno drvce. Dejn insistira na tome da dete ne treba ništa da želi u poređenju sa svojim prijateljima. Tako će kuća biti okićena drvetom, isključivo u čast najslavnijeg hrišćanskog praznika.

Biorac kaže da njihovo domaćinstvo ima jedinstvenu tradiciju u uređenju praznika. Umjesto da svoj dom ukrašavaju svečanim ukrasima, oni unose samo božićno drvce. Biorac lično odlazi u šumu na Božić da posječe drvo i unese ga unutra. Iako je možda u trendu uljepšati sve za Novu godinu i stvoriti blistavu atmosferu, Bioracova obitelj s nestrpljenjem iščekuje Božić i svoje ukrase čini jednostavnim.

Kako se bezbrojni pojedinci dogovaraju za ekstravagantne novogodišnje proslave, za neke će to biti jednostavno još jedna obična noć.

Završavajući svoj iskaz, napominje da njegova supruga brine o kućnim poslovima, dok on čuva stoku na njihovom planinskom imanju. Goveda treba hraniti, napojiti i održavati prije početka dana, što podrazumijeva značajnu količinu posla.

Dozvolite nam da vam osvježimo sjećanje na naselje Dane Biorac na Goliji prije otprilike šest godina. U to vrijeme Kristina, stanovnica Sarajeva, gledala je televizijski program s Daneom i bila je toliko opčinjena njegovom pričom da je odlučila da mu se pridruži u njegovom planinskom prebivalištu. U julu mesecu njihova radost se umnožila jer je Kristina rodila njihovog dragog sina, kome su s ljubavlju dali ime Jovan, u čast Daneove krsne slave.

U oktobru prošle godine Kurir je objavio članak o njegovoj priči, u koju su mnogi ostali u neverici. Otkrio je da su određene osobe iskorištavale njegovu situaciju nudeći mu niže cijene za stoku, znajući da mora prodati kako bi opskrbio svoju bebu. Međutim, kada su čuli njegovu nevolju, ljubazni pojedinci su istupili da ponude svoju pomoć. Poslali su mu pelene, potrepštine za bebu i finansijsku podršku kako bi osigurali da ima više nego dovoljno da zadovolji sve potrebe svoje bebe.

Preuzimanje bilo kog dela ili celine teksta i/ili fotografije/videa bez odgovarajućeg navođenja atribucije i povezivanja izvora strogo je zabranjeno, u skladu sa WMG uslovima korišćenja i propisima utvrđenim Zakonom o javnom informisanju i medijima.