Ovo je najopasniji bijeli otrov koji jedemo svaki dan, a nije šećer ili so

Izbjegavajte konzumiranje pomfrita, hrenovki i sličnih proizvoda jer su napravljeni od najniže kvalitete mesa i sadrže opasne sastojke. Mikrovalne pećnice, koje su zabranjene u mnogim zemljama zbog potencijalno štetnog zračenja, su još uvijek često korištene, ali treba ih izbjegavati jer mogu oštetiti hranu i stvoriti kancerogene tvari. Većina ljudi vjerovatno koristi gotove supe iz trgovine, koje su jednostavne za pripremu, ali su prepune štetnih sastojaka koji mogu ozbiljno narušiti zdravlje.

Osim gotovih juha, kobasica, hrenovki, čipsa i sličnih proizvoda sadrže izuzetno otrovne supstance, a jedna od njih je kalijum glutamat, poznat i kao E621, bijeli konzervans koji se koristi u velikim količinama u gotovo svim prehrambenim proizvodima. Kalijum glutamat može oštetiti mozak, srce i općenito zdravlje. Da biste očuvali zdraviji i dugotrajniji život, izbjegavajte sljedeću nezdravu hranu:

Pašteta

Pašteta se proizvodi od najjeftinijeg mesa najniže kvalitete. Ali nije samo meso problem, jer u pašteti se nalaze i koža, kosti, hrskavica i drugi ostaci. Više od polovine paštete čini voda, a dodaju se i masti, koža, škrobovi, razni začini, emulgatori i druge hemikalije, koje u nekim vrstama mesa mogu zauzeti i do 30%. Sve paštete sadrže velike količine soli, a ta sol u crijevima je štetnija nego u pašteti iz limenke. Ipak, nije potrebno zauvijek odustati od omiljene paštete. Možete je pripremiti kod kuće i znati što jedete.

Margarin

Još jedan popularni namaz je margarin, koji se pravi od biljnog ulja dobijenog hemikalijama iz suncokreta. Visoke temperature tokom procesa prerade ulja uništavaju sve vitamine i antioksidante koje ulje sadrži, stvarajući tako slobodne radikale koji mogu uzrokovati ozbiljna oštećenja ćelija i povećati rizik od raka. Ova ulja su inače nezdrava, a dodavanje hemikalija margarinu ga čini još štetnijim. Zato umjesto margarina koristite maslac.

Kriške sira

Kriške sira ne sadrže čisti sir, već se prave od ostataka iz proizvodnje sira. Samo 50% sira čini stvarni sir, dok su ostali sastojci voda, mast, emulgatori i umjetne boje kako bi proizvod izgledao bolje. Ovaj sir sadrži dvostruko veću količinu soli od običnog sira, a također sadrži više masti od bilo kojeg drugog mliječnog proizvoda.

Kokice

Na listi posebno štetnih namirnica su kokice, posebno one koje se pripremaju u mikrotalasnoj pećnici. Ove kokice sadrže hemikalije koje su povezane s povećanim rizikom od raka, narušavanjem plodnosti i oštećenjem funkcije bubrega. Mnoge kokice za mikrotalasne pećnice sadrže umjetne arome, transmasne kiseline i kemikalije koje mogu izazvati glavobolju i mučninu. Nutricionisti preporučuju pripremu kokica na tradicionalan način, umjesto u mikrotalasnoj pećnici.

Hot dog

Hot dog sadrži najlošije dijel

ove mesa, uključujući nokte, kožu, kopita, crijeva, vene, hrskavicu i meso koje je uveliko prerađeno. Osim toga, sadrži soju, skrob, začine, vodu, puno soli, konzervanse, boje i ekstrakt paprike. Zbog svih ovih sastojaka i njihovog štetnog uticaja na organizam, preporučuje se potpuno izbjegavanje hot doga. Međutim, kao alternativa, dostupne su domaće kobasice koje su zdravija opcija.