EVO NA KOLIKO BI TREBALO DA MIJENJATE DONJI VEŠ: Šokiraćete se kada saznate šta je PRAVILNO

Održavanje pravilne higijene i očuvanje našeg zdravlja zahtijevaju redovno mijenjanje donjeg rublja, pri čemu je učestalost ove prakse zavisna od različitih ključnih faktora, posebno od našeg svakodnevnog nivoa fizičke aktivnosti.
Prema dr. Anju Methil, dermatologu u ClinicSpots India, dozvoljeno je mijenjati donje rublje svaki drugi dan kada su naše dnevne rutine manje aktivne i kada se ne znojimo. Dr. Methil dalje sugerira da muškarci mogu produžiti upotrebu labavijeg donjeg rublja, kao što su široke bokserice.
U istraživanju koje je Newsweek sproveo u junu, otkriveno je da se 47 posto od 1.500 ispitanih odraslih osoba uzdržavalo od promjene donjeg rublja duže od jednog dana. Zanimljivo je da među populacijom generacije Z, nevjerovatnih 37% priznalo je da povremeno nosi isto donje rublje duže od 24 sata, nadmašujući sve druge starosne grupe u istraživanju.

Potencijalne posljedice nošenja neopranog donjeg rublja tokom dužeg vremenskog perioda ne treba potcijeniti, kao što je istakla stručnjakinja za njegu kože i osnivačica A Beauty Edita, Sarah Roberts. I muškarci i žene podložni su iritaciji kože, osipu, gljivičnim infekcijama ili čak pogoršanju već postojećih stanja poput psorijaze ili ekcema. Od ključne je važnosti dati prednost čistoći i higijeni kada je u pitanju donje rublje kako bismo izbjegli ove nepoželjne ishode.
Kako bi spriječile infekciju, žene koje imaju obilne menstruacije i vaginalni iscjedak trebale bi razmotriti promjenu donjeg rublja više puta tokom dana.
Na učestalost promjene donjeg rublja može uticati i klima u kojoj se nalazi. U regijama koje karakterizira vruće i vlažno vrijeme, preporučljivo je mijenjati donje rublje više puta tokom dana. Suprotno tome, u hladnijim područjima takve česte promjene nisu potrebne.