EVO NA KOLIKO BI TREBALO DA MIJENJATE DONJI VEŠ: Šokiraćete se kada saznate šta je PRAVILNO

Održavanje pravilne higijene i dobrog zdravlja zahtijeva redovno mijenjanje donjeg rublja, pri čemu je učestalost promjene određena različitim ključnim faktorima, a pre svega našim svakodnevnim nivoom fizičke aktivnosti.
Prema dr. Anju Methil, dermatologu u ClinicSpots Indiji, dozvoljeno je mijenjati donje rublje svaki drugi dan kada su naše dnevne rutine manje aktivne i kada se ne znojimo. Dodatno, dr. Methil sugerira da muškarci mogu produžiti upotrebu donjeg rublja koji je opušteniji, kao što su široke bokserice.
U nedavnom istraživanju koje je sproveo Newsweek, otkriveno je da je skoro polovina od 1.500 ispitanih odraslih osoba otišla bez promjene donjeg rublja duže od jednog dana. Zanimljivo je da je studija takođe otkrila da je demografska grupa Gen Z imala najveći procenat, sa 37% koji je priznao da povremeno nosi isti donji veš duže od 24 sata, što je nadmašilo sve druge starosne grupe u istraživanju.

U upozoravajućoj izjavi za Daily Mail, Sarah Roberts, cijenjena osnivačica A Beauty Edita i stručnjakinja za njegu kože, istakla je potencijalne posljedice nošenja neopranog donjeg rublja tokom dužeg perioda. I muškarci i žene podložni su iritaciji kože, osipu, gljivičnim infekcijama, pa čak i pogoršanju već postojećih stanja poput psorijaze ili ekcema. Od ključne je važnosti održavati odgovarajuću higijenu kako biste izbjegli ove neugodne ishode.
Kako bi izbjegli infekciju, žene koje imaju obilne menstruacije i vaginalni iscjedak trebale bi razmisliti o promjeni donjeg rublja više puta tokom dana.
Na učestalost promjene donjeg rublja može uticati i klima na vašoj lokaciji. U ekstremno toplim i vlažnim područjima preporučljivo je mijenjati donje rublje više puta tokom dana, dok u hladnijim krajevima to nije neophodno.