3 ZNAKA VISOKOG HOLESTEROLA: Odmah pogledajte vaše ruke i noge

Nazivaju ga “tihim ubojicom” zbog nedostatka vidljivih simptoma, visoki kolesterol može proći nezapaženo. Unatoč tome, postoje suptilne indikacije koje se mogu manifestirati na tri specifična područja tijela, služeći kao znak upozorenja za ovaj značajan zdravstveni problem.

Stanje poznato kao visoki kolesterol karakterizira višak masnoće u krvotoku. Iako u početku možda neće predstavljati nikakve probleme, dugoročno može povećati vjerojatnost ozbiljnih zdravstvenih komplikacija. Akumulacija kolesterola unutar arterija može dovesti do začepljenja koja ometaju protok krvi, što može dovesti do srčanog ili moždanog udara.

1. Indikatori povišene razine kolesterola na licu

Prisutnost ksantelazme, koju karakteriziraju žute kvržice smještene u unutarnjem kutu oka, može poslužiti kao potencijalni pokazatelj povišene razine kolesterola. Osim toga, ove žute kvržice također mogu biti povezane s drugim zdravstvenim stanjima kao što su dijabetes, visoki krvni tlak, pretilost i štetni učinci pušenja.
Prisutnost bijelog prstena koji okružuje rožnicu može ukazivati ​​na nakupljanje kolesterola u oku.

Ruke su izvanredan dio ljudskog tijela.

Nevjerojatno su svestrani i sposobni obavljati širok raspon zadataka. Od jednostavnih radnji poput hvatanja predmeta i pisanja, do složenijih radnji poput sviranja glazbenih instrumenata i stvaranja zamršenih umjetničkih djela, ruke su ključne za naše svakodnevno funkcioniranje i kreativno izražavanje. Sastoje se od više kostiju, mišića, tetiva i ligamenata koji rade zajedno u savršenom skladu kako bi nam pružili spretnost i preciznost. Bez obzira na to koristimo li svoje ruke u praktične svrhe ili se bavimo umjetničkim pothvatima, njihov značaj se ne može precijeniti. Ruke doista utjelovljuju snagu i potencijal ljudskih sposobnosti.
Glatke i normalne boje kože, čvorići se mogu manifestirati na zglobovima kao ksantelazma.

3. Donji ekstremiteti

Prisutnost visokog kolesterola u tijelu može rezultirati razvojem periferne arterijske bolesti (PAB), koju karakterizira niz različitih simptoma.

Bolovi u nogama posebno su vidljivi tijekom tjelesne aktivnosti ili hodanja, dok je gubitak dlaka posebno izražen na nogama.
Može doći do gubitka osjeta ili snage u donjim ekstremitetima, popraćenog dugotrajnim ranama koje ne zacjeljuju na nogama.
Promjene boje kože mogu se uočiti upravo na nogama, dok je na istom području vidljivo smanjenje mišićne mase.

Ako uočite bilo koji od ovih pokazatelja, preporučljivo je zakazati konzultacije sa svojim liječnikom. S obzirom na to da se visoki kolesterol može identificirati isključivo krvnim pretragama, ključno je podvrgavati se redovitim pretragama kako bi se spriječile moguće zdravstvene komplikacije.

Za učinkovito smanjenje razine kolesterola preporučljivo je provoditi sljedeće preporučene mjere.

Kako biste smanjili konzumaciju masne hrane, savjetuje se izbjegavati zasićene i trans masti. Kako bi se održala zdrava prehrana, preporuča se uključiti veći izbor hranjivih namirnica poput voća, povrća, cjelovitih žitarica i orašastih plodova.
Redovita tjelesna aktivnost korisna je za održavanje optimalne razine kolesterola. Nasuprot tome, pušenje ima štetne učinke i na razinu kolesterola i na cjelokupno kardiovaskularno blagostanje.
Ograničavanje količine konzumiranog alkohola može spriječiti povišene razine kolesterola uzrokovane pretjeranim pijenjem.

Često zanemaren, visoki kolesterol predstavlja značajan zdravstveni rizik. Ključno je ostati na oprezu zbog skrivenih pokazatelja na licu, rukama i stopalima, dok također redovito pratite razinu kolesterola kako biste ublažili moguće komplikacije. Održavanje zdrave razine kolesterola ovisi o usvajanju hranjive prehrane, redovitoj tjelesnoj aktivnosti i prihvaćanju zdravog načina života. Uočite li bilo kakve simptome, obavezno se obratite liječniku radi savjetovanja i potrebnih pretraga.