7 NAMIRNICA KOJE 0PORAVLJAJU K0STI I ZGLOBOVE: Ovo treba da jedete svaki dan!

Poboljšanje vašeg zdravlja može se postići kombinacijom redovite tjelovježbe, usvajanja zdravijeg načina života i donošenja informiranih odluka kada je u pitanju odabir odgovarajuće obuće.

Uključivanje hranjivih proizvoda i esencijalnih nutrijenata u vašu svakodnevnu prehranu jednako je ključno. Kvaliteta moderne hrane je ispod razine i nedostaje joj zdravstvene koristi, budući da ima visok sadržaj kalorija, soli i štetnih dodataka hrani koji poboljšavaju okus.

Tvari koje konzumiramo izravno doprinose formiranju tjelesnih tkiva, uključujući kosti, hrskavicu i zglobove. Za izgradnju i pravilno funkcioniranje ovih tkiva ključno je da ne samo konzumiramo pravu količinu hranjivih tvari, već i da održavamo ispravnu ravnotežu proteina, masti, ugljikohidrata, vitamina i mikroelemenata.

Održavanje optimalne ravnoteže ključno je za pravilan rad ne samo zglobova, već i svih organa i sustava u ljudskom tijelu. Imperativ je za pojedince kojima je vlastita dobrobit prioritet slijediti temeljna načela nutritivne prehrane.

Krenite na putovanje za skidanje viška kilograma.

Prvo i najvažnije, važno je odrediti svoju tipičnu fiziološku težinu, uzimajući u obzir faktore kao što su dob, sastav tijela i druge varijable. Nakon toga, cilj bi trebao biti uskladiti trenutna mjerenja sa željenim rasponom i održati tu ravnotežu dosljednim praćenjem. Ključno je shvatiti da svaki dodatni kilogram dodatno opterećuje zglobove.

Prisutnost prekomjerne težine ima štetan utjecaj na tkivo hrskavice, koja služi kao zaštitni sloj između kralježaka. To dovodi do ubrzanog starenja i propadanja hrskavice. Ako imate problema sa zglobovima, preporučljivo je skinuti višak kilograma, eliminirati zadržavanje viška tekućine i prihvatiti aktivniji i dinamičniji način života.

Ključno je zatražiti odobrenje medicinskog stručnjaka prije nego što krenete na niskokalorične dijete ili provedete razdoblja gladovanja, jer ti postupci mogu potencijalno naštetiti tijelu. Međutim, usvajanje određenih prehrambenih ograničenja, poput konzumiranja manjih obroka i izbjegavanja nezdrave hrane bogate kalorijama, može biti korisno za mršavljenje i liječenje bolesti zglobova.

Hranjiva hrana koja potiče zdravlje zglobova i kostiju:

Riba iz mora.

Želatina je druga stavka na listi.

Bobičasto voće je divno i hranjivo voće prepuno antioksidansa i vitamina. Dolaze u raznim živim bojama, kao što su crvena, plava i ljubičasta, i mogu se uživati ​​svježi ili koristiti u širokom rasponu recepata. Bez obzira volite li više jagode, borovnice, maline ili kupine, svaka vrsta bobičastog voća nudi svoj jedinstveni profil okusa i zdravstvene prednosti. Od jačanja funkcije mozga do promicanja zdravlja srca, ovo sićušno voće je elektrana hranjivih tvari. Uključivanje bobičastog voća u vašu prehranu jednostavan je i ukusan način da poboljšate svoje opće dobro. Dakle, zašto si ne biste pojeli zdjelu miješanog bobičastog voća ili ga dodali u svoj jutarnji smoothie? Mogućnosti su beskonačne kada je riječ o uživanju u slatkom i ljutom okusu bobičastog voća.

Maslinovo ulje je četvrta stavka na listi.

5. narednik

Dijetalna vlakna, dobivena iz raznih vrsta voća i mahunarki,

Lisnato povrće poput blitve, špinata i zelene salate.

Za održavanje optimalnog zdravlja zglobova važno je ograničiti konzumaciju ovih namirnica.

Nitrati koji se nalaze u kiselim krastavcima i dimljenoj hrani mogu dovesti do zadržavanja tekućine, dok umaci, kečap, majoneza i ocat imaju negativan utjecaj na cjelokupno tijelo. Konzumacija rafiniranih ugljikohidrata i transmasti, poput brze hrane i kupovnih konditorskih proizvoda, može rezultirati bolestima mišićno-koštanog sustava. Konzumacija svinjskog mesa i sira može pridonijeti razvoju gihta, dok konzumacija piva, alkoholnih i gaziranih pića može uzrokovati oštećenje tkiva zglobova i hrskavice.

Elementi i na mikro i na makro razini igraju ključnu ulogu u održavanju zdravlja zglobova.

Oslobađanje fosfora je pojačano kod bolesti zglobova, a prisutnost željeza u naru i iznutricama pomaže u njegovoj eliminaciji. Osim toga, selen igra ključnu ulogu u proizvodnji zglobne tekućine.

Sastojci uključuju meso, smeđu rižu, češnjak, žitarice i morske alge kao glavne izvore.

Orasi, kupus, plodovi mora, grožđice i suhe šljive bogati su izvori bora, minerala koji igra ključnu ulogu u jačanju koštanog tkiva.

Cink igra ključnu ulogu u proizvodnji kolagena i aktivno sudjeluje u regeneraciji stanica.

Kalcij je neophodan za jačanje koštanog tkiva i može se pronaći u raznim izvorima kao što su mliječni proizvodi, orašasti plodovi, tvrdi sirevi, jaja i kukuruz.

Zeleni izvori su izvori kalija koji igra ključnu ulogu u metaboličkim procesima.

Fosfor ima vitalnu ulogu u regulaciji acidobazne ravnoteže u tijelu. Ima ga u izobilju u masnoj ribi, grahu i raznim vrstama kupusa. Međutim, ključno je osigurati da je element prisutan u odgovarajućoj količini.

Magnezij igra ključnu ulogu u eliminaciji prekomjernog fosfora i podržavanju funkcioniranja neurona. Ovaj esencijalni mineral može se pronaći u raznim izvorima kao što su mak, tamna čokolada, kakao, orasi, trešnje i zeleno povrće.

Sumpor je bitna komponenta u sintezi kolagena i igra vitalnu ulogu u održavanju razine vlage u hrskavici. Bez sumpora, hrskavica može postati suha i lomljiva. Ovaj važan mineral može se pronaći u raznim izvorima hrane kao što su piletina, jaja, mlijeko, morska riba, luk, kupus i jabuke.