7 neobičnih načina upotrebe sirćeta u gredicama i vrtu: VRTLARI, ZAPAMTITE OVO ZA CIJELU GODINU!

Sirće, svestran i pristupačan proizvod, ima mnoge korisne primjene kako u domaćinstvu tako i u vrtu. Njegova antibakterijska, dezinfekcijska i fungicidna svojstva čine ga korisnim u rješavanju raznih problema u vrtu.

**Ubrzavanje klijanja sjemena**

Želite li ubrzati klijanje sjemena? Možete koristiti sirće kako biste to postigli. Pomiješajte jedan dio sirćeta s devet dijelova vode, navlažite gazu ili krpu u ovu smjesu, omotajte sjeme i ostavite ga da odstoji prema pravilima za svaku kulturu.

**Borba protiv letećih štetočina**

Ako se borite s gusjenicama u voćnjaku, možete postaviti zamke za leteće insekte koristeći vodu pomiješanu s jabučnim octom. Ova smjesa privlači štetočine, a kad se zalete u nju, utapaju se.

**Pomoć biljkama koje vole kiselost**

Biljke poput rododendrona i hortenzija vole kiselo okruženje. Možete ih povremeno zalijevati smjesom bijelog octa i vode kako biste im pružili potrebnu kiselost.

**Borba protiv puževa**

Pomiješajte sirće s vodom i poprskajte ovu smjesu na područja zahvaćena puževima. Ovaj jednostavan postupak može pomoći u održavanju vaše bašte bez puževa.

**Spas za oštećena stabla**

Ako su vaša stabla oštećena, možete ih tretirati sirćetom kako biste spriječili infekciju. Potrebno je izrezati zahvaćenu koru, a zatim trljati ranu sirćetom kako biste dezinficirali površinu.

**Otpuhivanje zmija**

Sirće može djelovati kao prirodno sredstvo za odbijanje zmija. Raspršite otopinu bijelog octa oko perimetra vrta i na mjesta gdje biste mogli primijetiti zmije kako biste ih otjerali.

**Čišćenje glinenih posuda**

Za čišćenje glinenih posuda, potopite ih u rastvoru sirćeta i vode kako biste ih oslobodili naslaga minerala i ostalih nečistoća.

**Uklanjanje korova**

Koncentrirano sirće može biti učinkovito sredstvo za ubijanje korova. Poprskajte ga na korov kako biste ga uklonili s problematičnih područja.

**Sredstvo protiv insekata**

Sirće možete koristiti i kao prirodno sredstvo za borbu protiv insekata. Napravite sprej od vode, sirćeta i tečnosti za pranje posuđa te ga poprskajte na biljke kako biste otjerali štetočine.

**Uklanjanje rđe s alata**

Alate možete očistiti od rđe koristeći nerazrijeđeno sirće. Potopite alate u sirće nekoliko minuta, zatim ih isperite kako biste ih očistili od rđe.

**Djeluje kao fungicid**

Sirće može biti korisno u borbi protiv gljivica na biljkama. Možete napraviti fungicidnu mješavinu kuhanjem sirćeta s čajem od kamilice i prskanjem obolelih biljaka.

**Pomoć u uzgoju pilića**

Sirće može biti korisno u njezi pilića. Možete dodati sirće u kupku za piliće kako biste ih zaštitili od bolesti i očistili perje. Također, možete koristiti sirće za čišćenje jaja i inkubatora.