Ako i vi imate kuhalo, sigurno svakodnevno pravite ovu grešku: A rijetko ko zna da je opasna po zdravlje

U većini modernih domaćinstava uobičajeno je imati električno kuhalo za vodu, poznato i kao čajnik. Ovaj osnovni uređaj savršen je za brzo pripremanje toplih napitaka poput instant kave i čaja, budući da može dovesti vodu do ključanja za manje od jedne minute. Međutim, lako je zanemariti ostavljanje čajnika bez nadzora i kasnije se vratiti na njega. Ako napravimo ovaj propust i ponovno kuhamo vodu, riskiramo da napravimo grešku koja utječe na kvalitetu vode.

Stručnjaci su više puta upozorili na moguće opasnosti od ponovnog ključanja vode. Ovaj proces može osloboditi opasne tvari poput arsena, nitrata i fluora, te iscrpljivati vodu od kisika i dušika. Kako bi se osiguralo uklanjanje štetnih tvari bez promjene kemijskog sastava vode, preporučuje se da se voda prokuha samo jednom. Važno je napomenuti da ponovno ključanje može pretvoriti korisne minerale u štetne.

Rak, srčane i neurološke bolesti, kao i neplodnost, mogu biti posljedica povećane konzumacije arsena. Kancerogene osobine nalaze se u značajnim količinama nitrata, dok izloženost fluoru može dovesti do neuroloških komplikacija.

Stručnjaci jasno preporučuju: ako slučajno zaboravite da ste već prokuhali vodu u čajniku, najbolje je da je bacite i zamijenite svježom vodom koju ćete ponovno prokuhati.