Ako imate problema s penjanjem stepenicama, to bi mogao biti znak: mnogi ljudi imaju manjak ovog vitamina, ali on ne daje očite simptome

Prema Lepi i Srećnoj, izostanak vidljivih simptoma može trajati dulje vrijeme kada je u pitanju nedostatak vitamina. To posebno vrijedi za vitamin D, koji naše tijelo proizvodi izlaganjem sunčevoj svjetlosti.

Kada se pojave bolovi u kostima, ključno je odmah procijeniti razinu ovog vitamina, unatoč varljivoj i dvosmislenoj prirodi simptoma povezanih s njegovim nedostatkom. Iako se može činiti da je to jednostavan postupak, samo podvrgavanje krvnom testu u laboratoriju, ima ogromnu važnost.

Metoda mjerenja koju odabere laboratorij odredit će normalni raspon za vitamin D, koji obično pada između 75 do 150 nanomola po litri ili 30 do 60 nanograma po mililitru.

Kronični nedostatak vitamina s kojim se susreću oboljeli ne samo da dovodi do slabosti mišića, već im čini i jednostavne zadatke poput penjanja uz stepenice ili ustajanja s poda ili niske stolice prilično izazovnim.

Umor, jutarnja ukočenost i suha koža su među mogućim simptomima. Žene u menopauzi i starije odrasle osobe suočavaju se s povećanim rizikom od prijeloma, ne samo konvencionalnih prijeloma koji zahtijevaju ortopedsku intervenciju, već i sitnih prijeloma koji ciljaju kosti udova i kralježnice.

Kako biste osigurali optimalnu razinu vitamina D, savjetuje se ili sunčati se 15 minuta u dva odvojena navrata dnevno ili uključiti dodatak vitamina D u svoju rutinu, nakon savjetovanja sa zdravstvenim radnikom. Osobe s kroničnim stanjima kao što su dijabetes, hipertenzija i opstruktivna bolest pluća mogu zahtijevati veće doze.