AKO VAM KOSA OPADA, ĆELAVITE – SAMO IZBACITE 1 NAMIRNICU IZ ISHRANE: Frizura će biti kao prije

Efekti ishrane bogate mastima na organizam bili su predmet istraživanja tima naučnika sa Univerziteta medicine i stomatologije u Tokiju, kako je objavljeno u nedavnoj studiji koju je objavila Nature.

Za svoj eksperiment, istraživači su koristili odrasle miševe i osigurali prehranu s visokim udjelom masti za dio ispitanika, dok su preostali miševi dobili standardnu ​​ishranu.

Na osnovu prethodnih studija koje ukazuju na korelaciju između prekomjerne težine i stanjivanja kose i ćelavosti, tim je pretpostavio da bi miševi hranjeni dijetom s visokim udjelom masti pokazivali povećan gubitak kose. Njihova hipoteza se pokazala tačnom jer su miševi na dijeti bogatoj mastima razvili ćelave mrlje u roku od samo četiri dana. Značajno je da su stariji miševi bili najviše pogođeni ovim fenomenom, što sugerira da starije osobe koje slijede dijetu s visokim udjelom masti mogu biti podložnije gubitku kose.

Matične ćelije folikula dlake, koje su neophodne za zdrav rast kose, mogu biti iscrpljene konzumacijom masne hrane, tvrde istraživači. Ove dugotrajne ćelije odgovorne su za aktivaciju i regeneraciju folikula dlake tokom prirodnog ciklusa rasta kose, osiguravajući razvoj snažnog i živog korijena.

Otkrijte efikasne strategije za zaustavljanje progresije opadanja kose i zaštitu vaših dragocjenih pramenova.

Uobičajena je zabluda da je gubitak kose prvenstveno problem za muškarce, ali u stvarnosti, otprilike polovina svih žena će osjetiti primjetan gubitak kose u nekom trenutku svog života. Međutim, postoji nada za one čiji je gubitak kose uzrokovan dijetom bogatom mastima. Prema studiji objavljenoj u “Archives of Dermatological Research”, mediteranska dijeta može značajno smanjiti rizik od androgene alopecije, vrste gubitka kose koja obično počinje iznad sljepoočnica i dovodi do povlačenja kose. Iako se ovo stanje ne može preokrenuti, uključivanje puno svježeg bilja i povrća u vašu prehranu može pomoći u usporavanju njegovog napredovanja. Dakle, ako primijetite više opadanja kose nego inače, budite sigurni da niste sami i da postoje koraci koje možete poduzeti da spriječite daljnji gubitak kose.

Stanje kose je složeno pitanje koje obuhvata različite elemente. Međutim, uklanjanjem masne hrane iz svoje ishrane, možete efikasno usporiti napredovanje gubitka kose.