AKO ŽELITE DA VAM PARADAJZ RAĐA CIJELOG LJETA POSADITE GA NA OVAJ NAČIN: Samo tako će biti otporan na SVE BOLESTI

Iskusni vrtlari dobro znaju da postoje dvije ispravne metode za sadnju rajčica koje su otporne na bolesti. Primjena ovih tehnika ključna je kako bi se osigurala sposobnost biljke da izdrži bilo koju vrstu bolesti ili nepovoljne klimatske uvjete.

Sadnja sa strane

Gdje god se stabljika rajčice zakopa, ona će pustiti korijenje. Nakon što stabljika rajčice dođe u dodir s tlom, proizvest će male bijele korijene. Kao i sve biljke, rajčice apsorbiraju bitne hranjive tvari za svoj rast i razvoj kroz ovo korijenje iz tla.

Zakopavanjem mlade biljke rajčice dublje u tlo, njezin će korijenski sustav procvjetati, što će rezultirati jačim i raširenijim korijenjem. To zauzvrat omogućuje biljci rajčice da apsorbira veću količinu vode i hranjivih tvari iz okoline.

Kako navodi Stil.Kurir, biljka može održati uspravan položaj protiv pritiska vjetra uz pomoć dodatnog korijenja.

Sadnjom rajčice duboko u zemlju u ranoj fazi očuvat će se njezina cjelovitost jer tlo djeluje kao zaštitna barijera protiv niskih temperatura i potencijalnog proljetnog mraza.

Koja je idealna dubina za sadnju presadnica rajčice?

Prema iskusnim vrtlarima, preporuča se zakopati do dvije trećine biljke rajčice u tlo kako bi se pospješio rast snažnog korijenja.

Prije sadnje ključno je točno izmjeriti veličinu biljke kako biste bili sigurni da je rupa koju iskopate dovoljno prostrana – vjerojatno će morati biti dublja nego što je predviđeno. Optimalan trenutak za sadnju presadnice rajčice je kada dosegne visinu od otprilike 15 do 30 centimetara.

Iako nije presudno ukloniti donje lišće i stabljike, budući da se mogu zgodno zakopati zajedno s ostatkom biljke, imate mogućnost ukloniti ih kako biste olakšali proces sadnje.

Proces pripreme tla za sadnju i uzgoj.

Kako bi se osigurala uspješna duboka sadnja, bitno je izbjegavati tlo koje je tvrdo ili gusto zbijeno. Ako je tlo zbijeno, novoformirani korijenski sustav će se suočiti s preprekama u svom rastu i prodiranju, čineći proces duboke sadnje neučinkovitim.

Počnite rahliti tlo kopanjem, a zatim nastavite s ugradnjom komposta u njega.

Sadnja

Kada je riječ o dubokoj sadnji rajčice, postoje dvije tehnike koje možete izabrati: metoda rupa i metoda rovova, koja uključuje bočnu sadnju rajčica.

Tehnika poznata kao metoda duboke rupe.

Iako se metoda dubokih rupa naširoko koristi, može predstavljati izazov kada se radi sa zbijenim tlom.

Za pravilno zakopavanje, rupu treba iskopati dovoljno duboko da u nju stane stabljika, ostavljajući samo njen mali dio izložen ispod najgornjeg niza lišća.

Tehnika bočne sadnje, također poznata kao metoda rovova, obično se koristi u vrtlarstvu.

Ako imate posla sa zbijenim tlom ili ne možete iskopati dovoljno duboku rupu za pune dvije trećine biljke rajčice, metoda rova ​​predstavlja idealno rješenje.

Kako biste napravili odgovarajuću rupu za biljku rajčice, osigurajte da je duboka približno 15 centimetara. Duljina rupe trebala bi biti dvije trećine visine biljke. Nježno postavite biljku rajčice na bok, lagano je naginjući kako biste otkrili gornje listove. Nastavite s popunjavanjem okolnog tla oko stabljike.

S vremenom će biljka prirodno prilagoditi svoj obrazac rasta kako bi bila okrenuta prema suncu. Da bi rajčice rasle okomito, osigurana je dodatna potpora u obliku greda ili kočića.

U metodi sadnje u rov, postoje dvije mogućnosti za podupiranje biljke: ili pričekajte da naraste uspravno i zatim dodajte potpore poput kaveza ili postavite kolac pored vodoravne stabljike i pričekajte da se ispravi prije nego što je pričvrstite za ulog.

Zalijevanje

Odgovornost da rajčice dobiju dovoljno vode leži u vašim rukama kada ih odlučite posaditi.

Ispravne tehnike navodnjavanja igraju ključnu ulogu u poticanju rasta korijena i poticanju širenja prema dolje, što je vrlo korisno kada se rajčice sade dublje.

Prema Espressu, ključno je marljivo zalijevati svoje biljke tijekom vegetacijske sezone kako biste održali snažan i uspješan korijenski sustav.