B0ŽJI DAR ZA ŽENE: Sprečava stvaranje tromba, jača živce, čuva kosu od opadanja

Susam je mnogo više od obične sjemenke – to je svestrani sastojak koji se koristi kako u pripremi raznih jela, tako i kao dodatak začinima. Možda je najpoznatiji proizvod od susama tahini, pasta koja se pravi miješanjem mljevenih pečenih sjemenki. Ali, susam je puno više od toga – evo nekoliko razloga zašto je koristan za vaše zdravlje i ukus jela.

Prvo, susam jača živce i ima pozitivan uticaj na regulaciju masnoća u krvi, smanjujući rizik od raznih bolesti i jačajući imunitet. Ulje susama je posebno korisno za prevenciju stvaranja tromba, dok lecitin u njemu pozitivno djeluje na nervni sistem, pomažući kod umora i depresije, a magnezijum smanjuje migrenske glavobolje i poboljšava san.

Osim toga, susam je sjajan za čišćenje probavnog sistema, može se lagano pržiti ili peći te je vrlo efikasan kod problema poput zatvora i crijevnih parazita.

Kada su u pitanju kosti, susam je također nezamjenjiv.

Pokazao se korisnim kod upala i bolova povezanih s reumatoidnim artritisom i osteoporozom. Preporučuje se konzumacija mješavine susama i jogurta svako jutro na prazan želudac za one koji pate od nedostatka kalcijuma u organizmu.

Trudnice također mogu imati koristi od susama, s obzirom na to da je bogat kalcijumom, čak sedam puta više nego mlijeko. Dijetetska vlakna u susamu također pomažu kod čestih problema s opstipacijom tokom trudnoće.

I na kraju, susam je neizostavan dodatak mnogim jelima širom svijeta. Njegova prisutnost je izražena u mnogim kuhinjama, a koristi se ne samo u pripremi tijesta i kolača, već i kao začin za meso i povrće, posebno u bliskoistočnoj, afričkoj i azijskoj kuhinji. Amerikanci ga također masovno koriste, često zamjenjujući maslinovo ulje susamovim ili praveći margarin od njega.