BOLI LI VAS ISPOD DESNOG REBRA? TO MOŽE BITI OZBILJAN PROBLEM: Većina ljudi nije svjesno da se BOLEST razvila do PRVE FAZE

Početnu fazu bolesti masne jetre obično doživljavaju mnogi pojedinci, često bez otkrivanja.

Ako osjetite bilo kakvu nelagodu ili bol u desnoj strani trbuha, posebno ispod prsnog koša, to može biti znak oštećenja jetre. Ovo je često prvi uočljiv simptom bolesti masne jetre, stanja koje obično ne pokazuje nikakve druge simptome. Nealkoholna masna bolest jetre (NAFLD) prepoznata je kao jedna od najraširenijih bolesti jetre u razvijenim zemljama, sa stopom prevalencije u rasponu od 30% do 40% u Europi. Vrijedno je napomenuti da otprilike 60% osoba s dijabetesom tipa 2 također pati od NAFLD-a. Kada se simptomi pojave, obično uključuju umor, slabost, nenamjerni gubitak težine, smanjen apetit, mučninu, bol u trbuhu, pojavu “paučastih vena” i žutilo kože i očiju. Ovi simptomi mogu ukazivati ​​na uznapredovali stadij bolesti.

Odnos između masnoće i upale je tema od interesa.

Napredovanje bolesti jetre do ciroze može se zaustaviti, a količina masti u jetri može se smanjiti ranim otkrivanjem i liječenjem. Uobičajeni simptomi uključuju oticanje trbuha i nogu, ekstremni umor i zbunjenost. Ako primijetite tamnu ili crnu stolicu ili urin, ključno je odmah potražiti liječničku pomoć. Rutinski pregledi obično dovode do dijagnoze masne jetre, a praćenje razine ožiljaka na jetri služi kao pokazatelj napredovanja bolesti. Primarno liječenje NAFLD-a uključuje usvajanje zdrave prehrane i povećanje tjelesne aktivnosti. Primjena općih savjeta može učinkovito smanjiti masnoću i upalu u jetri. Gubitak težine posebno je važan za osobe s prekomjernom težinom, budući da gubitak 7 do 10 posto tjelesne težine može zaustaviti ili čak poništiti oštećenje jetre.

Mediteranska prehrana je popularan i dobro poznat obrazac prehrane koji naglašava konzumaciju hrane koja se tradicionalno jede u zemljama koje graniče sa Sredozemnim morem.

Istraživanje, poput renomirane studije PREDIMED, pokazalo je da je slijeđenje mediteranske prehrane povezano sa smanjenom prevalencijom nealkoholne masne bolesti jetre (NAFLD). Za promicanje zdrave jetre savjetuje se unos povrća, ribe i maslinovog ulja koji su bogati omega-3 masnim kiselinama. Dodatno, preporučuje se konzumacija cjelovitih žitarica bogatih vlaknima i povrća koje sadrži polifenole i druge bioaktivne spojeve. Suprotno uvriježenom mišljenju, nije samo masnoća ono što pridonosi bolesti masne jetre; već konzumacija fruktoze, pića zaslađenih šećerom i drugih jednostavnih ugljikohidrata predstavlja veći rizik. Iako masna, začinjena i prerađena hrana ne mora uvijek biti štetna, pojedinci s masnom jetrom mogu imati koristi od uključivanja zdravih masti u svoju prehranu.

Proces metabolizma masti.

Važno je napraviti razliku između akutne masne bolesti jetre i NAFLD-a. Akutna masna bolest jetre može se manifestirati naglo, primjerice tijekom trudnoće ili zbog uzimanja određenih lijekova ili toksina. S druge strane, masna jetra nastaje kada se u jetri nakuplja masnoća koja prelazi pet posto ukupne težine jetre. Ovo stanje može biti uzrokovano nizom kongenitalnih i stečenih poremećaja lipodistrofije. Bez obzira na vrstu, svaki oblik bolesti masne jetre zahtijeva pažljivo praćenje i odgovarajuće liječenje.