CIMET I ŽALFIJA Skupa jači su od SVAKE HEMIJE: Zapišite OVA 3 RECEPTA I Čuvajte zauvijek za vašu porodicu

Tijekom zimske sezone česta je pojava bolesti poput gripe, prehlade, viroza i upala. Za borbu protiv ovih bolesti, može biti korisno istražiti tradicionalne lijekove koji su izdržali test vremena.

Kroz povijest su određene namirnice koje obično uključujemo u svoje kulinarske prakse također služile kao lijekovi. Kadulja (Salvia officinalis) je jedan takav primjer, a njena ljekovita svojstva dokumentirao je nitko drugi do sam Hipokrat. Kadulja se pokazala posebno učinkovitom u liječenju bolesti poput upale grla, respiratornih i oralnih infekcija, želučanih i crijevnih problema, kao i kod ublažavanja vrućice i bolova u tijelu povezanih s pojavom prehlade ili gripe.

Ne samo da kadulja posjeduje ovu kvalitetu, već je znanstveno istraživanje potvrdilo da cimet ima sposobnost iskorijeniti većinu bakterija, čak i one koje su otporne na konvencionalne antibiotike. Također, pomaže u borbi protiv Escherichie coli. U kontroliranim laboratorijskim uvjetima, pokazalo se da samo jedna žličica cimeta eliminira 99,5% ovih bakterija u roku od tri dana ako se čuva na sobnoj temperaturi.

Sakupio sam nekoliko recepata u kojima se kao sastojak nalazi rakija od kadulje, za koje vjerujem da bi vam mogli biti od pomoći.

Popis sastojaka potrebnih za ovaj recept uključuje 250 grama listova kadulje, 1,5 litara rakije (najbolje lozovače) i 1,5 kilograma neutralnog bagremovog meda. Proces pripreme uključuje namakanje listova kadulje u rakiji i ostavljanje da odstoje tri tjedna. Nakon toga smjesu procijedite i pomiješajte s medom. Prebacite smjesu u staklene boce i ostavite da odstoji dodatna tri tjedna, ne zaboravite povremeno promiješati. Nakon što to vrijeme prođe, preporuča se konzumiranje male količine mješavine na dnevnoj bazi.

Za prevenciju bolesti preporučuje se tinktura od kadulje.

Popis sastojaka: 20 grama lišća kadulje, sitno nasjeckanog, i decilitar etilnog alkohola koncentracije 70%. Način pripreme: Pomiješajte listove kadulje s alkoholom i ostavite smjesu na toplom mjestu da odstoji mjesec dana. Nakon toga procijedite tekućinu i pretočite u bocu. Preporučena doza je 10 do 15 kapi, koje treba konzumirati tri puta dnevno, bilo otopljene u vodi, soku ili čaju. (Imajte na umu da ovaj lijek nije prikladan za trudnice ili djecu!)

Kombinacija kadulje i cimeta pokazala se učinkovitom u borbi protiv bronhitisa.

Potrebni sastojci: Dvije žlice šećera, pola litre mlijeka, žličica sitno nasjeckane kadulje i pola žličice cimeta. Upute za pripremu: Započnite s topljenjem šećera, zatim ga prelijte mlijekom i pustite da prokuha, slično kao kod pripreme tostiranog mlijeka. Nakon što ga maknete s vatre, dodajte kadulju i cimet. Ostavite smjesu da se strmi deset minuta prije nego što je procijedite. Ovaj napitak konzumirajte tri puta dnevno.

Za ozbiljna medicinska stanja ključno je konzultirati se s liječnikom prije korištenja ovih recepata, jer mogu poslužiti kao dodatna pomoć uz standardne medicinske tretmane.