DA IZBACITE VIŠAK VODE POTREBAN VAM JE JEDAN VITAMIN: Ni noge vam više neće oticati, samo ga ubacite u ishranu

Edem ili zadržavanje vode karakterizira nakupljanje tekućine u tjelesnim tkivima i krvožilnom sustavu, što rezultira oticanjem u različitim područjima poput ruku, nogu, stopala i gležnjeva. Za učinkovito upravljanje ovim stanjem važno je uzeti u obzir sljedeće čimbenike i primijeniti ove savjete:

Čimbenici koji pridonose stanju zadržavanja vode.

Na ravnotežu tekućine u tijelu mogu uvelike utjecati hormonske promjene, što dovodi do fluktuacija. Osim toga, nedostatak tjelesne aktivnosti može otežati cirkulaciju, što dovodi do zadržavanja tekućine.
Edem se može pojaviti kao posljedica pretilosti, budući da dodatna težina dodatno opterećuje vene, sprječavajući povratni protok krvi iz ekstremiteta. Osim toga, zdravstveni problemi poput problema sa srcem, bubrezima ili kapilarama također mogu pridonijeti razvoju edema.

Strategije za ublažavanje zadržavanja vode

Kako bi se spriječilo prekomjerno zadržavanje vode, preporuča se smanjiti unos soli. To je zato što visok unos soli može dovesti do povećanog zadržavanja vode u tijelu. Osim toga, uključivanje više magnezija u prehranu može biti korisno u smanjenju zadržavanja vode. Magnezij je uključen u razne enzimske reakcije koje pridonose cjelokupnom tjelesnom zdravlju i funkcioniranju. Žene koje imaju simptome PMS-a mogu posebno imati koristi od povećanja unosa magnezija.

Postoje različiti izvori iz kojih se može dobiti magnezij.

Orasi su bogati magnezijem, zajedno s raznim drugim korisnim nutrijentima. Osim toga, cjelovite žitarice poput kvinoje, ječma i smeđe riže izvrsni su izvori prehrane.
Prepustite se preslatkom užitku koji je tamna čokolada, jer ne samo da mami okusne pupoljke, već se može pohvaliti i izdašnom opskrbom magnezijem. Kad je riječ o ribi, odlučite se za masnije vrste poput lososa i skuše, jer nude iznimne prednosti.

Špinat i kelj primjeri su lisnatog zelenog povrća.

Kako biste poboljšali ravnotežu tekućine i ublažili simptome edema, razmislite o uključivanju ovih namirnica u svoje svakodnevne obroke. Međutim, ako problemi potraju, preporuča se potražiti savjet zdravstvenog radnika kako bi se utvrdio temeljni uzrok i odredio najprikladniji način liječenja.