Da Li Je Grijeh Da Ženu Porodi Ginekolog Muškarac?

U svojim nastojanjima da svoje zdravlje stavim na prvo mjesto, stalno tražim liječničku pomoć. Ipak, kako trenutno čekam dijete, razmišljam o tome smatra li se haramom da muški ginekolog porodi moje dijete. Uvriježeno je mišljenje da se ne može birati davatelj poroda i da će porođaj obaviti ginekolog u bolnici.

Pitanje:

Kao osoba koja nosi hidžab, tražim pojašnjenje o dopuštenosti da muslimanke pregledaju liječnici u raznim medicinskim oblastima, kao što su stomatologija, kardiologija i ginekologija, prema šerijatskom pravu. Kako bih bio siguran da se pridržavam odgovarajućih smjernica, uvijek posjećujem liječnice. Međutim, kako sam trenutno trudna, ne znam smatra li se haramom da moju bebu porodi muški ginekolog, tim više što je uobičajena praksa da dežurni ginekolog u bolnici obavi porođaj, a da pacijentice ne mogu birati.

Odgovor:

U slučaju bilo kojeg drugog zdravstvenog stanja ili zahtjeva, uobičajeno je potražiti pomoć liječnika. Isto načelo vrijedi i za ginekološke preglede i porođaje, sve dok su dostupni i postoje odgovarajuće alternative. Međutim, ako te opcije nisu dostupne ili ako postoje opravdani razlozi, dopušteno je konzultirati muškog ginekologa. Prema principu u šerijatskom pravu, nužda može promijeniti pravila, a vi ste najbolji sud o tome postoji li takva nužda u vašoj situaciji.