“DECI NAKON SMRTI TREBA OSTAVITI SAMO DUGOVE I POGREBNE TROŠKOVE”: Vedrana Rudan brutalno iskrena

U svojoj nedavnoj kolumni Vedrana Rudan istražuje koncept života bez djece i ulazi u pitanje njegovog postojanja.

Vedrana Rudan poznata je po svojim iskrenim i neograničenim diskusijama o savremenim temama. Nedavna kolumna objavljena na njenoj web stranici, Rudan.info, izazvala je intrigantne rasprave i cijeli članak dijelimo s vama.

Obradovao me izvanrednom pričom moj prevodilac iz Poljske, Gregor. Desilo se da su on i njegova supruga neočekivano dobili dvije karte za zadivljujuću pozorišnu predstavu koju su čeznuli da prisustvuju. Međutim, sa malim sinom na brizi, našli su se u potrebi za rješenjem. Srećom, njihova pažljiva tetka je bila dostupna i molili su je da uskoči i pobrine se za njihovo dijete.

Obavijestila ih je da je, iako je imala mogućnost za to, odlučila da ne učini jer je upisana na kurs. Gregor se raspitivao o prirodi kursa, na što je ona odgovorila da ga je organizovala evropska institucija i da od svih učesnika zahteva da nauče veštinu odustajanja. “Ja sam sposobna da brinem o malom, ali biram da neću”, potvrdila je ona. Gregor je bio zatečen ovim otkrićem, pa zbog toga nisu išli u pozorište. Bilo je to u tom trenutku kada sam prvi put shvatio značaj ovladavanja vještinom da se kaže ne bez oklijevanja, jer je to najveći izazov sa kojim se suočavamo u životu. Prošlo je dvadeset godina od mog razgovora sa Gregorom.

Rasprava o porazima je nesumnjivo izazovan zadatak. Kada je riječ o našem rodu, riječ “NE” predstavlja najveću poteškoću u artikulaciji. Jednu stranu činimo mi, umorne duše, neki od nas pri kraju našeg puta, dok drugu stranu zauzimaju moćni vampiri. Možda imamo naklonost prema njima, ili barem vjerujemo da jesmo, pod utjecajem onih koji tvrde da je najjača veza između nas i naših kolega koji crpe krv.

U dirljivom gestu, prijatelj je velikodušno poklonio svoju kuću svojoj trudnoj ćerki i njenom suprugu studentu. U dobi od trideset dvije godine još je nastavila studirati, a njen otac je znao da ako on ne pruži ruku pomoći, ko bi drugi? Mladi par se sretno uselio u svoj novi dom, dok se moj prijatelj, sada pedesetdevetogodišnji, našao u skromnom stanu od tridesetak kvadrata. To je mali prostor, ali sve što mu treba. Što se tiče njegove bivše žene, ona živi u drugoj zemlji.

Zadovoljna osoba je primjer mog prijatelja. Sa velikim zadovoljstvom brine o svojoj unuci, prati je do i od vrtića i provodi vikende sa njom u svojoj skromnoj garsonjeri. Unatoč tome što su njegova djeca, koja su blizu četrdesete, zaokupljena učenjem i povremenim aktivnostima, moj prijatelj sa zadovoljstvom ispunjava svoju ulogu zaljubljenog djeda. Međutim, njegova finansijska situacija je nesigurna, jer se bori da sastavlja kraj s krajem sa ograničenim prihodima od plaćanja stanarine i kupovine hrane za pse za svoju voljenu Lulu. Ovu borbu skriva od svoje djece, pribjegavajući pozajmljivanju novca od svoje ostarjele majke kako bi osigurao potrebe svoje unuke. Nažalost, zbog protesta stanara, suočen je sa srceparajućom stvarnošću da Loli mora pronaći novi dom. Dok zidovi odjekuju od Lolinog laveža, moj prijatelj očajnički traži okruženje pune ljubavi i bezbedno da poveri svog voljenog ljubimca, ali njegovi napori su se pokazali uzaludni.

Među njegovim vršnjacima koji imaju unuke, uobičajena je potraga za pouzdanim skrbnicima za svoje ljubimce, jer postaje izazovno uskladiti obaveze hranjenja i kućnih ljubimaca i unučadi.

Dragi moj prijatelju, bili smo drugovi iz razreda punih osam godina. Približava se sedamdeset petoj godini života i trenutno živi u Italiji. Srećom, jučer me je obavijestila da je njeno zdravstveno stanje dobro. Posljednje dvije decenije brine o jednom starijem muškarcu. Ona je izrazila zabrinutost rekavši: “Ako bi preminuo, moja djeca bi patila od gladi.” Njena djeca se približavaju pedesetoj godini života, ali život je izazovan i skup. Njihova vlastita djeca nastoje se samostalno uspostaviti. Shodno tome, uvjerili su Nonu da iznajmi svoj stan. Kad god ima slobodan vikend od obaveza u Italiji, spava na kauču pored djece u dnevnoj sobi. Svjestan sam da sam im možda na teretu, ali mi se nikada nisu žalili.

U protekle tri sedmice komšija se nastanila u kući. Sam stan je prilično neprijatan, sa svojim gadljivim mirisom i skučenim hodnicima punim kolica u kojima žive starije osobe koje deluju dezorijentisano. U jednoj od soba, 68-godišnji komšija mirno drijema pored žene koja ostaje nepomična, ali ispušta uznemirujuće vriske tokom cijele noći. Ova komšinica, koja je velikodušno predala svoju kuću svom sinu, nalazi se u teškoj situaciji jer ne može finansijski potegnuta osoba sa troje dece. izvodljivo postati zakupac.

Srećom, postigla je uzajamno razumijevanje sa vlasnikom kuće, omogućivši joj da putuje autobusom do grada i održava stanove u zamjenu za pokriće troškova boravka. Osigurati njihovu sigurnost i spriječiti bilo kakvo potencijalno deložiranje za mene je od najveće važnosti.

U društvu mog unuka Kreše jučer se odigrao trenutak koji je sadržavao i nježnost i ljubav. Kada je otvorio frižider i otkrio da nema kole, uzviknuo je: “Nona, znaš da pijem samo kolu!” Kao odgovor, zaigrano sam uzvratio: “Šta ti misliš ko si?” Zatim se smjestio na kauč, oslonivši noge na fotelju, i iznio svoje misli. “Nona, imaš prekrasan dom, divnu baštu i preslatke mačke. U međuvremenu živimo u skučenom prostoru. Samo vas dvoje, a tu smo i mi…” U trenutku frustracije, zaključio je, „Reci tati da ode!

Prije mnogo godina sam izrazio uvjerenje da bi bilo dobro da djeca snose teret dugova i troškova sahrane nakon smrti. Nažalost, moje riječi su naišle na gluhe uši, uključujući i moje vlastite. Međutim, u poslednje vreme posmatram svoju okolinu i postepeno shvatam da nikada nije kasno za sticanje znanja. U procesu sam učenja, kontinuirano i željno…