Dođu 3 dana pred smrt i pitaju “Doktore, kako da živim zdravo?”: Doktor Solaković ruši sve tabue o zdravom životu, OVE SAVJETE MORATE PROČITATI

Dr. Emir Solaković, renomirani opšti i kardiovaskularni hirurg, nosilac je cijenjenog zvanja redovnog profesora Medicinskog fakulteta u Sarajevu. Bio je i bivši direktor Vaskularne klinike u cijenjenom Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu. Obimna medicinska edukacija dr. Solakovića uključuje specijalističke studije iz opće i vaskularne hirurgije, koje je završio u Sarajevu. Dodatno, nastavio je specijalizaciju iz kardiohirurgije u Njemačkoj.

Tokom rasprave, fokusirao se na koncept životnog stila i pružio uvid u pravi smisao zdravog života.

Doktor Solaković svoju izjavu inicira tako što ističe uobičajenu pojavu kada posjetioci stignu u njegovu rezidenciju – njihov hitan zahtjev za mjestom za pušenje. Ovi se gosti neprestano prepuštaju pušenju, uz konzumiranje pite i bavljenje raznim aktivnostima u trajanju od dva do tri dana. Međutim, po povratku u svoju domovinu i njenom posebnom načinu života, ovo ponašanje više nije u skladu s njihovim uobičajenim načinom života.

Dao je objašnjenje zašto su izgledi za dobro zdravlje naše populacije prilično mali.

Na našem univerzitetu tema zdravog života obrađuje se samo dva sata, a ta dva sata su, nažalost, nevjerovatno dosadna. Zaista je obeshrabrujuće kada pacijent traži savjet od doktora, samo da bi otkrio da doktor nema potrebno znanje da da pravi savjet. Dok se krećemo gradom, bombardiraju nas brojnim reklamama, a čini se da su ćevabdžinice zauzele svaki kutak, dok je dostupnost ribe i dalje oskudna.

Prema riječima Solakovića, u intervjuu za N1, našem društvu nedostaje mogućnost da zdravlje stavi na prioritet sve dok ne bude kasno, samo nekoliko dana prije smrti. Kada se konačno raspitaju o zdravom načinu života, njegov odgovor je da predloži da prigrlite zemlju i da se naviknete na njene elemente posipanjem pijeskom.

Napomenuto je da su doktori koji se pojavljuju na televiziji obično nezanimljivi i obično se traže samo na Svjetski dan zdravlja, dok pojedinci iz alternativne medicine zaokupljaju interesovanje javnosti.

Prisustvo čovjeka koji se kiti ovčijim crijevima, kaže Solaković, očarava i intrigira. Ova jedinstvena osoba plijeni pažnju i izaziva radoznalost. S druge strane, kada na scenu stupi osoba sa formalnim obrazovanjem, samo nekolicina odabranih može pružiti sveobuhvatan uvid. Međutim, kada se okupe doktori i praktičari alternativne medicine, postaje očigledno da alternativna medicina ima tendenciju da daje hrabre izjave i izaziva pažnju, što dovodi do toga da se doktori povuku i napuste svoj stav.

Razmatrajući okolnosti u tom području, iznio je svoja zapažanja o stanju stvari u Sarajevu, ističući sveprisutne nezdrave bolesti koje se protežu i dalje od samo hrane. “Odrediti šta je zaista hranljivo je nemoguć podvig. Vlada ne uspeva da obelodani postojeću nevolju, zanemarujući da informiše stanovništvo o potrebnom unosu proteina i masti…

Prema Solakovićevim riječima, građanima je uskraćena mogućnost sticanja znanja, jer su stalno bombardirani reklamama i nailaze na istu situaciju prilikom posjeta trgovinama. Na Svjetski dan krvnog pritiska, čak i pojedinci u Katedrali učestvuju u mjerenju krvnog pritiska, a političari koriste trenutak za fotografiranje. Teorijsko razumijevanje zdravlja i naših osnovnih potreba ostaje nam nedostižno.

U društvu je stres značajan problem, ali doktor Solaković je iznio prijedlog da se ovaj problem riješi.

Postoji pojedinac koji besciljno luta kroz ogromno prostranstvo vašeg uma, infiltrira se u vaše misli i emocije. Ova osoba može biti vaš šef, vaš supružnik ili čak vaša djeca. Kada se vratite kući, tražeći utjehu i spokoj, umjesto toga dočeka vas neželjeno prisustvo stresa. Kao da zupčanici nemilosrdne mašine, poznate kao tandre, nastavljaju da se vrte čak iu granicama vašeg ličnog prostora. Iako se stres koji vam je nanio Zvonko, vaš direktor, može smatrati pozitivnim na neki uvrnut način, to je ipak stres. Ova vrsta stresa je neophodna u određenim aspektima života, ali ne bi trebalo da zadire u vaše utočište kod kuće. Ključno je pronaći predah u tom svetom prostoru, jer stalni stres može imati strašne posljedice, poput srčanog ili moždanog udara.

Koji su načini rješavanja i izbjegavanja ovog problema?

Bavljenje modernom tehnologijom nije mi privlačno. Televizija ostaje netaknuta, a internet se smatra uzaludnim poduhvatom. Moj mobilni telefon je relikt iz drugog doba, koji služi samo u svrhu upućivanja poziva i primanja poruka od vas. Konstantno bombardiranje informacijama i stres koji to prati je nešto što aktivno radim izbjegavati. Uključivanje televizora samo dovodi do osjećaja melanholije, jer se sadržaj često sastoji od svakodnevnih aktivnosti poput kuhanja, čišćenja i predstava po scenariju. Politički pejzaž, posebno kada se radi o ličnostima poput Čovića, Izetbegovića i Dodika, dodatno doprinosi mom malodušju. Osjećati tugu u takvim situacijama gotovo je obaveza. Stoga biram da se okružim isključivo osobama koje zrače pozitivnošću. Ako primijetim da se neko poput Hame osjeća loše, odmah se distanciram od njihovog prisustva.

Solaković preporučuje da se okružite pojedincima koji odišu pozitivnošću, a izbjegavajte ulice po kojima ljudi hodaju pognute glave.

Kako bismo poboljšali vlastito blagostanje, produžavamo boravak u bolnici osobama koje su pozitivne na određeno stanje. Međutim, druge otpuštamo s oprezom, kako bismo spriječili širenje negativnosti. Ako se osjećate loše, važno je da doživite te emocije zbog sebe i svojih najmilijih, umjesto da dozvolite da to utiče na mene.

Savjet?

Povodom Međunarodnog dana zdravlja, Solaković je istakao važnost davanja prioriteta zdravlju i finansijskom blagostanju. Istakao je prednosti održavanja dobrog zdravlja, navodeći da je poželjno imati manje neugodnosti kao što je kašalj dok imate finansijsku stabilnost. Solaković je istakao i osjećaj sigurnosti koji dolazi s posjedovanjem novca, jer omogućava pojedincima da se pozabave nepredviđenim okolnostima, poput nedavne situacije u Bosni. Pozvao je sve da daju prednost svom zdravlju i poželio svima dobrobit.