Genijalan savjet za uklanjanje masnoće sa kuhinjskih elemenata

Ako želite održavati čistu i sjajnu kuhinju, važno je riješiti problem nakupljanja masnoće. Čak i ako poduzmete mjere opreza tijekom kuhanja, masnoća ima tendenciju nakupljanja na različitim površinama u kuhinji, stvarajući problem koji se ponavlja. Kako bismo vam pomogli u borbi protiv toga, evo nekoliko jednostavnih savjeta za učinkovito uklanjanje masnoće iz vaše kuhinje.

Iako je idealno odmah očistiti štednjak, pećnicu i pločice nakon kuhanja, mnogi pojedinci, uključujući i mene, skloni su odgađati ovaj posao što je duže moguće. Ipak, kako vrijeme prolazi, masnoća će se čvršće prianjati na pločice i površine, prodirući dublje u zidove, što predstavlja izazov pri pokušaju uklanjanja.

Srećom, postoje brojne nekomplicirane i učinkovite metode za uklanjanje masnoće s bilo koje površine u vašoj kuhinji. Kako biste osigurali čistoću i blistav izgled, evo nekoliko jednostavnih prijedloga za uklanjanje masnoće iz vaše kuhinje.
Ključ za učinkovito uklanjanje masnoće, bez obzira na korištenu tehniku ​​čišćenja, leži u korištenju tople vode, jer ona učinkovito otpušta i omekšava naslage masnoće i mrlje.

Uklonite bilo kakvu promjenu boje na keramičkim pločicama.

Kako biste se uhvatili u koštac s površinama koje su malo masne, počnite prskanjem tople vode pomiješane s nekoliko kapi sredstva za pranje posuđa na masne pločice. Pustite da sapun djeluje pet do deset minuta, učinkovito omekšavajući masnoću. Nakon toga upotrijebite papirnati ručnik ili ubrus kako biste uklonili početni sloj masnoće.

Zatim uronite spužvu u identičnu otopinu, istiskujući sav višak tekućine i nastavite s čišćenjem pločica kružnim pokretima. Za kraj, suhom krpom temeljito obrišite površinu.

Ono što je još bolje jest da se ovom metodom mogu čistiti i razne druge površine. Bez obzira imate li Bosch ugradbenu pećnicu ili LG hladnjak, ova je kombinacija vrlo učinkovita u uklanjanju prljavštine s blago masnih površina. Također se može sigurno koristiti na ugradbenim kuhinjskim plohama, malim kuhinjskim aparatima, pa čak i na vanjskim dijelovima kuhinjskog pribora bez nanošenja ikakve štete. Samo zapamtite da s njima rukujete pažljivo kako biste izbjegli bilo kakvu štetu.

Kako biste se uhvatili u koštac s površinama s umjerenom razinom masnoće, možete napraviti otopinu za čišćenje kombiniranjem jednakih dijelova sode bikarbone i tople vode. Uzmite krpu i dobivenu pastu nanesite na tvrdokorne mrlje prisutne na pločicama. Ostavite nekoliko minuta da pasta učini svoju magiju, a zatim obrišite ostatke čistom krpom.
U slučaju pretjerano zamašćenih površina, kada se masnoća na kuhinjskim pločicama pokaže posebno otpornom, a početni prijedlozi izostaju, preporuča se pomiješati alkoholni ocat s toplom vodom u jednakim dijelovima, u omjeru 1: 1.

Nakon nanošenja dobivene smjese na željenu površinu, ostavite da odstoji pet minuta prije nego što je obrišete suhom krpom. Ova se tehnika može pouzdano primijeniti na dodatnim kuhinjskim površinama, uključujući ploče, ormare, laminatne podove, razne kuhinjske uređaje i još mnogo toga.

Kada je riječ o uklanjanju tvrdokornih mrlja od masnoće s radnih ploča i pećnica, postoji isprobana i istinita metoda koja je nadmoćna.

Zašto se oslanjati na kemijska sredstva za odmašćivanje kada prirodna svojstva octa mogu učinkovito ukloniti masnoću sa zidova, pločica, radnih ploča i pećnica? Umjesto korištenja kemikalija, iskoristite snagu octa kako biste postigli iste rezultate.

Kako biste učinkovito očistili kuhinju, obilato nanesite nerazrijeđeni alkohol ili jabučni ocat na sve površine i ostavite da odstoji najmanje 5 minuta. Nakon toga suhom krpom uklonite sve masne ostatke s površine.
Prije brisanja važno je očistiti kožu vodom kako biste učinkovito uklonili sve ostatke ulja.

Uklonite sve mrlje od ulja koje bi mogle biti prisutne na površini drva.

Kako biste uklonili masne mrlje s drvenih kuhinjskih površina, navlažite kuhinjsku spužvu i stavite je u mikrovalnu pećnicu na 30 sekundi da se zagrije.

Da biste očistili drvenu površinu, ravnomjerno nanesite ocat (ili sok od jabuke ili alkohol), a zatim je obrišite vrućom, vlažnom spužvom. Druga je mogućnost zamijeniti ocat citrusima, poput limunske kiseline.
Kako biste zaštitili ruke od kiseline i opeklina, ključno je koristiti gumene rukavice. Na taj način možete učinkovito oživjeti nekadašnji sjaj i nijansu drvene površine.

Za one čvrste masne naslage koje se odbijaju pomaknuti, preporučuje se kombinacija vode i trinatrijevog fosfata. Jednostavno dodajte pola šalice fosfata u otprilike tri litre vode. Važno je biti oprezan jer će ova otopina utjecati na završni izgled i sjaj drva. Imajte na umu da je ovo krajnje rješenje za problem koji je pri ruci.

4. Alternativni pristupi čišćenju

Postoje dodatni lako dostupni sastojci koji vam mogu pomoći u uklanjanju masnoće iz kuhinje bez napora površine, čak i ako ih niste svjesni.

Jedan primjer takve tvari je jodirana sol, jer ima snažnu sposobnost upijanja masti. U slučajevima kada se mrlje od ulja pokažu posebno tvrdokornim, može se napraviti gusta pasta kombiniranjem jednakih količina boraksa i soka od limuna.
Pomoću meke krpe nanesite pastu na površinu, ostavite da odstoji otprilike pet minuta prije nego što je obrišete čistom, vlažnom krpom.

U slučaju da sumnjate u učinkovitost mješavine koju ste pripremili ili sumnjate na moguće oštećenje površine koju čistite, preporučljivo je prethodno je testirati na skrivenim unutarnjim površinama kako biste bili sigurni u njezinu sigurnost.

Uvjereni smo da će vam naši savjeti pomoći da učinkovito uklonite masne mrlje s kuhinjskih površina, te tako oživite cjelokupni sjaj i izgled vaše kuhinje.