GRAĐANI U PANICI ZBOG ZMIJE U CENTRU KRALJEVA: Evo šta nam je o njoj rekao najpoznatiji srpski ZMIJOLOVAC VLADICA

Zmija je kamerom snimljena kako klizi parkiralištem u Ulici Tomislava Andrića Džigija, u samom srcu Krlajeva.

Prisustvo poskoka, najotrovnije zmije u našem kraju, ulilo je strah Kraljevčanima.

Naime, zmija je kamerom snimljena kako klizi parkiralištem u Ulici Tomislava Andrića Džigija, u samom srcu Krlajeva.

Kako stoji na Instagram stranici kraljevouzivo, na kojoj je objavljena snimka zmije, napominju da značajan dio njezine prehrane čine mali sisavci, miševi i ptice lovice tijekom jesenske sezone.

Za ovaj slučaj obratili smo se Vladici Stankoviću iz Vladičinog Hana, poznatom kao najvećem srpskom stručnjaku za lov na zmije, koji nam je iscrpno objasnio kako poskok često izlazi u srcu Kraljeva.

Na Facebooku je osvanula fotografija na kojoj Vladica Stanković pozira sa zmijama.

Prema riječima Vladice, postoje različite metode kojima se zmije mogu nenamjerno dovesti iz svog prirodnog staništa u urbana područja. U slučaju pojavljivanja poskoka u srcu Kraljeva, moguće je da se našla u vozačevom vozilu, ne znajući da je “transportovana” u grad. Vrijeme uočavanja zmije ključno je za utvrđivanje je li se zmija dogodila tijekom vikenda, budući da ljudi često provode svoje slobodno vrijeme u šumi ili planinama tijekom tog razdoblja. Kako za prijevoz koriste svoje automobile, postoji mogućnost da se poskok na ovaj način probio do centra Kraljeva. No, naglašava Vladica, to nije jedino moguće objašnjenje.

Suprotno tome, moguće je da se prisutnost poskoka može pripisati sve većoj izgradnji objekata i širenju tvornica, koje zadiru u prirodna staništa zmija.

Vladica objašnjava kako izgradnjom parkirališta, prometnica, te cjelokupnim širenjem gradske infrastrukture dolazi do zadiranja u prirodna staništa raznih životinja, poput zmija. To sugerira da prisutnost poskoka na određenom parkiralištu može biti posljedica blizine šume ili zelene površine, zbog čega je zmija skrenula sa svog uobičajenog puta.

Vladica Stanković zaključuje ističući ozbiljnost i toksičnost ove vrste poskoka. Ipak, važno je naglasiti da nema mjesta panici. Umjesto agresije, pojedinci bi se trebali jednostavno distancirati od tog područja. Uz veliko iskustvo u susretu s poskocima koji ulaze u domove, Stanković preporuča da se obratite stručnjacima koji posjeduju potrebna znanja za sigurno hvatanje zmija.