Jedna je od NAJMOĆNIJIH biljaka koja pomaže u liječenju svega – od glave do pete. Možete ga uzgajati kod kuće tijekom cijele godine!

Uzgajanje Bosiljka Kod Kuće

 

Uzgajanje jedne od najblagotvornijih biljaka moguće je tijekom cijele godine u udobnosti vlastitog doma. Bosiljak je popularna biljka koja zahtijeva malo održavanja, a nudi prednosti tijekom cijele godine.

Sa svojim pretežno zelenim listovima, bosiljak je aromatična biljka koja nosi fascinantno vjerovanje iz prošlosti. Prema tom vjerovanju, kada bi muškarac dobio grančicu bosiljka od žene, bilo bi mu suđeno da je vječno voli.

Zdravstvene Prednosti Bosiljka

 

Bosiljak je poznat po svojim prirodnim antibiotskim svojstvima i izvanredan je dodatak zdravstvenom režimu. Bogat antioksidansima, ova biljka štiti stanice od oštećenja i pomaže u oporavku nakon bolesti. Također ima protuupalna svojstva, pružajući olakšanje kod prehlade, bronhitisa i upale grla.

Bosiljak pomaže u smanjenju razine kolesterola, štiti od zatajenja srca, pospješuje rad bubrega i pomaže u prevenciji bubrežnih kamenaca. Također potiče dobrobit očiju i zuba te poboljšava rad pluća.

Sastav i Koristi

 

Listovi bosiljka obiluju vitaminima, mineralima i terapeutskim spojevima, što ih čini neprocjenjivim izvorom. Žvakanje listova bosiljka ublažava stres i nudi brojne zdravstvene prednosti. Ljekovito ulje od bosiljka daje ugodan okus raznim jelima.

Bosiljak ima sposobnost zaustavljanja krvarenja, borbe protiv bakterija i upala te posjeduje moćna antikancerogena svojstva. Jača imunološki sustav, učinkovit je u borbi protiv groznice i prehlade te ublažava bolove. Bogat je antioksidansima i pomaže u detoksikaciji tijela. Bosiljak je koristan u upravljanju stresom i depresijom, potičući smireno stanje uma.

Za dojilje, bosiljak podupire proizvodnju mlijeka i pomaže u postporođajnoj cirkulaciji krvi. Također regulira šećer u krvi i krvni tlak, što ga čini korisnim za osobe s dišnim i probavnim problemima. Osim toga, bosiljak ima pozitivan učinak na vid i osvježava dah.

Recept za Ulje Bosiljka

 

Sastojci:

– 150 grama svježe ubranog lišća bosiljka
– 1 litra visokokvalitetnog maslinovog ulja

Priprema:

1. U čašu stavite nasjeckane listove bosiljka.
2. Obilno ih prelijte maslinovim uljem.
3. Ostavite smjesu da stoji 3-4 tjedna.
4. Nakon tog vremena, pažljivo procijedite smjesu.
5. Ulje pohranite na mjesto zaštićeno od svjetlosti.

Zaključak

 

Uzgajanje bosiljka kod kuće jednostavno je i nudi brojne zdravstvene prednosti. Ako su vam ove informacije bile korisne, obavezno ih podijelite s prijateljima!