JUTARNJA NAVIKA Koju imaju svi, A NAJOPASNIJA ZA ŽENE: Zbog nje se gojite i hormoni vam divljaju

Jesu li primamljiva aroma i energetski učinci najomiljenijeg napitka na svijetu blagoslov ili prokletstvo?

Za nebrojene pojedince, čin ustajanja iz kreveta, spremanja i prepuštanja prvoj šalici kave cijenjena je tradicija. Nedvojbeno je ovo piće steklo reputaciju jednog od najomiljenijih u svijetu. Unatoč tome, ključno je razumjeti optimalno vrijeme i količinu za konzumaciju kako biste iskoristili njegove prednosti.

Koji je razlog nepovoljnog utjecaja ranog konzumiranja kave na žene?

Američki Nacionalni institut za medicinu nedavno je proveo studiju koja ukazuje na potencijalne negativne zdravstvene učinke konzumiranja kave na prazan želudac, osobito među ženama.

Prema nutricionistici i liječnici Karlin Rozenblum, biološki ritam tijela igra ulogu u fluktuaciji kortizola, hormona stresa. Nakon jutarnjeg buđenja, razina kortizola je na vrhuncu, postupno opadajući tijekom dana dok navečer ne dosegne najnižu točku. Međutim, Rozenblum upozorava da konzumacija kave u ranim jutarnjim satima može poremetiti tu hormonalnu ravnotežu i cirkadijalni ritam. Visoke razine kortizola u kombinaciji sa stimulacijom kofeina mogu imati štetne učinke na ovulaciju, hormonalnu ravnotežu i tjelesnu težinu.

Negativni učinci koje kava može imati kada se konzumira na prazan želudac

Osim pojačanog otpuštanja kortizola, konzumacija kave bez hrane može dovesti do probavnih smetnji i povećanja želučane kiseline. Vrijedno je spomenuti intrigantnu činjenicu da je hladna kava 70% manje kisela od tople kave, što ovo saznanje čini korisnim za osobe s osjetljivim želucem.

Koje je optimalno vrijeme za uživanje u prvoj šalici jutarnje kave?

Ako se obično budite u 7 ujutro, savjetuje se da prvu šalicu kave popijete između 9:30 i podneva, u razdoblju kada je razina kortizola prirodno na niskoj točki. Prije uživanja u kavi važno je doručkovati. Prema Rosenblumu, doručak s visokim sadržajem kalcija, poput badema, jogurta ili chia sjemenki, može neutralizirati kiselost kave. To osigurava da kava donosi željeni poticaj energije i stimulaciju bez ikakvih štetnih učinaka na vaše zdravlje.