KAD VAS OBUZMU NEGATIVNE MISLI, DOVOLJNO JE SAMO DA URADITE OVO: Mudar savet starca Pajsija Svetogorca

Neuspjeh se često pripisuje prisutnosti negativnih i potkopavajućih misli. Te misli koče naš osobni razvoj, ometaju korištenje naših sposobnosti i onemogućuju naš napredak. Nadalje, oni gaje iracionalne strahove i ometaju napredak u svim aspektima života. Brojni cijenjeni intelektualci i duhovnici zagovarali su poznatu maksimu “Kakav misliš, takav ćeš i postati”. Pomnijim ispitivanjem otkrivamo duboko značenje iza ove izjave. Kada njegujemo pozitivne misli, odmah doživljavamo podizanje raspoloženja i val optimizma. Suprotno tome, isto vrijedi i za negativne misli.

Jedan od najcenjenijih i najpoštovanijih svetogorskih duhovnika 20. veka je starac Pajsije Svetogorac. Kao pravoslavnog redovnika, njegova su učenja i utjecaj nadišli vrijeme, zaradivši mu reputaciju jednog od najsvetijih pojedinaca u Grčkoj. Njegovo duboko vodstvo, posebice u borbi protiv štetnih misli, nastavlja nadahnjivati ​​bezbrojne vjernike diljem svijeta.

Starac Pajsije je jednom povukao paralelu između misli i aviona koji lebde iznad nas, ilustrujući da oni nemaju vlast nad nama ako im ne napravimo pistu. Ova vizualna metafora naglašava našu sposobnost slobodne volje i izbor koji imamo u određivanju našeg odgovora na neodoljive misli.

Iz njegove perspektive, važno je priznati negativne misli s iskrenošću i smirenošću, izbjegavajući pritom fiksaciju na njih. Umjesto da izgradimo sletnu stazu za ove misli u našim srcima ili se upustimo u bitku s njima, trebali bismo svjesno priznati njihovu prisutnost, shvatiti njihovu bit i zatim ih otpustiti.

Postizanje odmaka od negativnih misli, bilo da su usmjerene prema sebi ili drugima, zahtijeva i odlučnost i aktivno sudjelovanje. Kako biste se suprotstavili tim štetnim obrascima mišljenja, preporučljivo je zamijeniti ih molitvom, izrazima ljubavi i riječima koje izazivaju radost. Usvajanjem ovog pristupa, možemo učinkovito preusmjeriti svoj fokus na misli koje su pozitivne i produktivne, u konačnici potičući naše duhovno blagostanje i njegujući osjećaj unutarnjeg mira.

Prema rečima starca Pajsija, put ka oslobađanju od negativnih misli je stalan proces koji zahteva posvećenost i redovnu praksu. Kultivirajući svjesnost i njegujući svoj duhovni rast, možemo postupno izgraditi otpornost na negativne utjecaje i iskusiti veći osjećaj oslobođenja. Ovaj transformativni put ne samo da produbljuje našu samosvijest, već i osvjetljava naše unutarnje biće, što rezultira stanjem blagostanja i mira.